Події

Нацрада з телерадіомовлення просить медіа уникати залякувань та нагнітання катастрофічних настроїв під час висвітлення подій

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить медіа уникати залякувань та нагнітання катастрофічних настроїв, дотримуючись водночас законодавства про захист національних інтересів і національного інформаційного простору.

Як зазначено на сайті Нацради в її зверненні до медіа, у ці дні особливо чутливі теми треба подавати з великою повагою до людини, її гідності, її почуттів, віри та особистого життя.

"Закликаємо медіа уникати залякувань та нагнітання катастрофічних настроїв, чесно й точно інформувати про всі важливі події, однак водночас пропонувати людям і поради, підтримку та позитивне мислення. Медіа мають дбати про суспільні інтереси, а тому уникати в цей і так складний час політизації процесів, підігрування політикам в їхньому протистоянні, що, на жаль, не завжди є добросовісною конкуренцією", - наголошують у Нацраді.

Національна рада закликає медіа більше уваги приділяти висвітленню армії та ситуації в ОРДЛО загалом, а також "подумати, як підтримати тих, кому й так важко, - родини воїнів, сиріт, колишніх політв'язнів".

На думку Нацради, телерадіокомпанії та інтернет-ресурси мають з особливою увагою проаналізувати власні етичні підходи до висвітлення подій.

"Досі навіть у країнах старої демократії для того, щоб не нашкодити своєму суспільству, не вигадали кращого способу для медіа, ніж просто дотримуватися журналістського кодексу. Правила й реальність дещо змінюються, але об'єктивність, збалансованість, плюралізм - це ті принципи, які завжди відрізняли справжню журналістику від джинси, жовтизни та пропаганди", - наголосив регулятор.

Водночас Нацрада також закликає суспільство підтримувати медіа і зазначає, що Європейська мовна спілка посилила роботу сервісу, який дає змогу її учасникам обмінюватися телевізійним продуктом, - в Україні членом ЄМС є Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Нацрада також звернулася до медіа, інтернет-видань і журналістів із настійливим закликом відповідально ставитися до своїх професійних обов'язків та дотримуватися етичних принципів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ