Події

У Єврокомісії шукають співробітників, які передають журналістам конфіденційну інформацію

У Європейській Комісії (ЄК) проводять розслідування щодо того, хто з працівників міг без санкції керівництва передавати журналістам конфіденційну інформацію про ті чи інші рішення органу, пише у четвер газета "Політико" з посиланням на три інформованих джерела.

Видання зазначає, що в Єврокомісії, так само як і в урядах держав-членів ЄС, намагаються запобігати передачі журналістам конфіденційної інформації щодо її діяльності та прагнуть до того, щоб з'ясувати, хто з працівників може це робити.

Зокрема, минулого місяця газета "Політико" і агентство Bloomberg оприлюднили деталі плану економічного відновлення, розробленого в ЄК у зв'язку з коронавірусом. За даними "Політико", такі інциденти викликають гнів голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і близьких до неї європейських чиновників.

Згідно з інформацією джерел газети, чиновників у Брюсселі цього тижня попередили, що команда, що займається розслідуванням, виявила одного ймовірного інформатора журналістів. Якщо підозри на його адресу підтвердяться, його буде покарано.

Крім того, розслідування генеральний секретаріат Єврокомісії веде і щодо чиновників, які розкривають інформації не журналістам, а країнам-членам ЄС. Щонайменше один такий випадок вже стався, він стосується інформації про план перегляду міграційної політики ЄС.

Чиновник у Брюсселі та європейський дипломат, з якими вдалося поговорити виданню, дійшли думки, що зростання кількості таких розслідувань в Єврокомісії сигналізує про зростання "параної" в команді фон дер Ляєн.

"Ми звикли читати в німецькій пресі про те, що ми щойно обговорювали (у Брюсселі - ІФ). Це - несуттєві витоки інформації, але водночас це все одно витоки", - говорить один зі співрозмовників видання.

В Єврокомісії журналістам "Політико" відмовилися коментувати тему розслідувань щодо інформаторів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ