Події

Єврокомісія виділяє Україні EUR1,2 млрд для подолання економічних наслідків пандемії COVID-19

Європейська комісія оголосила про рішення виділити Україні EUR1,2 млрд для подолання економічних наслідків пандемії коронавірусу.

Відповідну інформацію поширила в середу в Брюсселі Європейська комісія.

"Комісія схвалила пропозицію про пакет макрофінансової допомоги на суму EUR3 млрд для десяти партнерів з розширення та сусідства (країни, які входять до політики розширення та сусідства - ІФ), щоб допомогти їм обмежити економічні наслідки пандемії коронавірусу... Це є важливим проявом солідарності ЄС з цими країнами під час безпрецедентної кризи", - йдеться в прес-релізі.

Відповідно до рішення ЄК Україна отримає EUR1,2 млрд.

Інші країни отримають: Албанія - EUR180 млн, Боснія та Герцеговина - EUR250 млн, Грузія - EUR150 млн, Йорданія - EUR 200 млн, Косово - EUR100 млн, Молдова - EUR100 млн, Чорногорія - EUR60 млн, Північна Македонія - EUR160 млн, Туніс - EUR600 млн.

Виконавчий віце-президент ЄК з питань економіки, що працює для людей, Валдіс Домбровскіс, коментуючи рішення, сказав: "Підтримання наших сусідів є дуже важливим у цей кризовий час для підтримання стабільності всього регіону. У рамках глобальної відповіді ЄС на пандемію коронавірусу ми маємо допомогти сусіднім країнам пом'якшити найгірші наслідки для економіки. Ці "кризові програми" допоможуть десятьом країнам забезпечити макроекономічну стабільність і захистити своїх людей та компанії під час кризи".

У ЄК деталізували, що кошти буде надано протягом 12 місяців у формі позик на "дуже вигідних умовах, щоб допомогти цим країнам покрити їхні нагальні потреби у фінансуванні". "Разом із підтримкою Міжнародного валютного фонду ці фонди можуть сприяти зміцненню макроекономічної стабільності та створенню простору для розподілу ресурсів на захист громадян і пом'якшення негативних соціально-економічних наслідків пандемії коронавірусу", - наголошується в повідомленні.

Пропозицію ЄК має схвалити Європейський парламент і Рада ЄС. "Враховуючи невідкладну потребу у цій підтримці комісія розраховує на співпрацю співзаконодаців для забезпечення якнайшвидшого ухвалення пропозиції. Після ухвалення пропозиції комісія готова виплатити перший внесок якнайшвидше. Другий транш може бути виплачено в четвертому кварталі 2020 року або в першій половині 2021 року за умови своєчасного здійснення відповідних політичних заходів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ