Події

Радіаційний фон у зоні відчуження ЧАЕС, в Києві та області в нормі - голова ДСНС

Голова Держслужби України з НС Микола Чечоткін заявляє, що радіаційний фон на території зони відчуження Чорнобильської АЕС, в Київській області та Києві не перевищує допустимих норм, проте рятувальникам доводиться працювати на окремих ділянках Чорнобильської зони з підвищеним радіаційним забрудненням.

"Ще раз хочу проінформувати про те, що радіаційний фон, і на території зони відчуження, і на території Київської області, і міста Києва перебуває в межах природних фонових значень і не перевищує допустимих норм", - заявив Чечоткін під час онлайн-брифінгу в п'ятницю ввечері.

Водночас він визнав: "Так, звісно, на території Чорнобильської зони є окремі ділянки, на яких фонові значення радіаційного забруднення перевищуються".

За словами керівника служби, іноді там доводиться працювати рятувальникам, але "радіологи зони відчуження, хіміки-дозиметристи ДСНС шляхом звірки та розрахунків за певними формулами говорять про те, скільки за часом рятувальники можуть працювати в тому чи іншому районі".

"Пожежі в Чорнобильській зоні... абсолютно не становлять жодної загрози ні об'єкту "Укриття", ні сховищу радіаційних відходів, ні іншим критичним об'єктам у зоні відчуження", - наголосив при цьому Чечоткін.

Він також зазначив: "Запах диму... абсолютно не має жодного стосунку до пожеж із Чорнобильської зони. Дим тягне з пожеж у Житомирській області".

Що стосується пилової бурі, котра сталася в четвер у Києві та області, то, за словами голови ДСНС, це незвичайне явище для регіону. "Суміш пилу і залишків продуктів горіння... переміщалися, і це призвело до того, що було забруднене повітря в Києві", - зазначив Чечоткін.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ