Події

Чорновол просить суд про відвід слідчого судді, клопотання про запобіжний захід поки що не розглядається

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019 рр.) Тетяна Чорновол у судовому засіданні Печерського районного суду Києва щодо обрання їй запобіжного заходу заявила про відвід слідчого судді Сергія Вовка через конфлікт інтересів.

"Вимагаю відводу слідчого судді пана Вовка через конфлікт інтересів: Вовк свого часу ухвалив неправосудне рішення щодо мого колеги Юрія Луценка, з яким ми разом конфіскували кошти Януковича - $1,5 млрд до бюджету", - сказала Чорновол під час судового засідання.

Вона зазначила: "Ця справа є помстою мені за цю конфіскацію. Тому що її реалізує Бабіков (перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков - ІФ), адвокат Януковича, чиї кошти ми конфіскували".

У свою чергу слідчий суддя заявив, що рішення про відвід ухвалюватиме новий склад суду, а в рамках поточного судового розгляду оголошено перерву на невизначений час.

Наразі трансляція засідання не здійснюється.

Як повідомлялося, Чорновол повідомили про підозру в керівництві підпалом офісу "Партії регіонів" у лютому 2014 року, внаслідок чого загинула людина.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав повідомлення Чорновол підозр у вбивстві неадекватними та ганебними, і у зв'язку з цим запропонував першому заступнику директора ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу. Аваков зазначив, що Бабіков був адвокатом екс-президента України (2010-2014 рр.) Віктора Януковича. "Ви наплювали на конфлікт інтересів як керівник ДБР й інспірували справу проти Тетяни Чорновол", - написав Аваков на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

У ДБР, у свою чергу, заявляють, що відомство працює поза політикою. Пізніше Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про відсутність у Олександра Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора ДБР.

14 квітня слідчі ДБР допитали Чорновол, вона відмовилася надавати свідчення, посилаючись на своє конституційне право.

Перед допитом у ДБР Чорновол заявила, що не даватиме свідчень, щоб вони не стали підставою для притягнення до кримінальної відповідальності інших учасників Революції гідності.

"14 квітня 2020 року в територіальному управлінні Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Києві, відбувся допит Чорновол Т., підозрюваної в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні ДБР, розміщеному на сайті у вівторок.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ