Події

Літак готовий прибути по українців до Китаю 19 лютого, є кілька об'єктів у різних регіонах для їх двотижневої обсервації - Гончарук

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що по українців, які перебувають у китайському місті Ухань, де зафіксовано спалах коронавірусу, готовий вилетіти літак, і очікується, що борт прибуде до КНР уже 19 лютого.

"Увесь процес евакуації наших людей із Китаю - під цілковитим контролем уряду. В нас є чіткий план заходів, зокрема й у логістичних питаннях, і в Китаї, і в Україні. До літака в Ухані наші громадяни прибудуть централізовано та своєчасно, в супроводі українського консула та китайських фахівців", - сказав він на засіданні Ради національної безпеки та оборони під головуванням президента України Володимира Зеленського у вівторок, повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Гончарука, наразі є кілька об'єктів у різних регіонах країни для прийняття людей на двотижневу обсервацію. Ці об'єкти підготовлено відповідно до всіх вимог безпеки, в повній готовності перебувають і інші медзаклади країни.

"Ми вживаємо всіх заходів безпеки для недопущення поширення коронавірусу. Вся команда, яка працюватиме з евакуйованими людьми, вже пройшла відповідне навчання від Центру громадського здоров’я. На борт літака зможуть потрапити тільки люди без симптомів захворювання та за попередньої згоди на проходження 14-денної обсервації. Весь екіпаж та лікарі, які супроводжуватимуть борт, так само перебуватимуть на двотижневій обсервації", - зазначив прем'єр.

У свою чергу президент Зеленський наголосив, що Українська держава зобов'язана повернути додому своїх громадян.

"Це не політичне питання, а питання безпеки наших громадян і безпеки держави. І, згідно із законом, ми повинні повернути своїх громадян в Україну", - наголосив він.

Як повідомлялося, на брифінгу після засідання РНБО Зеленський закликав політиків і журналістів не створювати паніку навколо повернення громадян України з Уханя.

"У нас повністю контрольована ситуація, ми обов'язково маємо забирати наших громадян. На жаль, деякі ЗМІ поширюють якусь дезінформацію про те, куди їх везуть, що щось не готове. У нас є кілька варіантів, ми повністю готові", - сказав він.

Зеленський також нагадав "деяким політичним партіям", які звертаються до людей на місцях, "підбурюють їх перекривати дороги", що Україна забирає з Китаю своїх громадян.

"А щодо цих політичних "товаришів" хочу сказати: якщо перекриватимете дороги й підбурюватимете людей, то коли ми привеземо всіх наших громадян, а ми обов'язково це зробимо, тому що це наш обов'язок, конституційний і просто людський, я особисто привезу наших громадян у Конча-Заспу в їхні особняки", - заявив він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ