Події

Переговори між ЄС і Британією щодо Brexit будуть непростими - МЗС Франції

Переговори ЄС і Великої Британії про відносини після Brexit простими не будуть, заявив в неділю глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан.

"Я думаю: що (на переговорах - ІФ), які ми збираємося почати з питань торгівлі та стосовно механізму майбутніх відносин, ми будемо рвати один одного на частини", - заявив він на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Але це частина переговорів - кожен захищає власні інтереси", - зазначив міністр.

Одночасно Ле Дріан висловив надію на якнайшвидше завершення переговорів, незважаючи на наявність "деяких складних пунктів, з якими доведеться мати справу".

Сполучене королівство вийшло зі складу Євросоюзу ввечері 31 січня (уночі 1 лютого за київським часом) через 3,5 роки після референдуму про британське членство в ЄС.

Тепер для Великої Британії настає перехідний період, який триватиме до 31 грудня 2020 року. Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон раніше заявляв, що не має наміру продовжувати його. Цей період необхідний, щоб ЄС і Велика Британія могли спокійно провести ще одні складні переговори і погодили свої майбутні відносини.

У перехідний період Сполучене Королівство залишатиметься в європейському митному союзі і єдиному ринку, збережеться свобода пересування між Великою Британією і ЄС. Водночас Велика Британія втрачає членство в Європарламенті та Єврокомісії, тобто вона буде підкорятись правилам і законам ЄС, але не матиме права голосу в блоці.

Основне питання, яке слід узгодити Великій Британії і Євросоюзу, - нова торговельна угода. Якщо цього не станеться, то торгівля між ЄС і Сполученим Королівством відбуватиметься за правилами СОТ, що невигідно Лондону і Брюсселю.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ