Події

Ердоган висунув вимогу до США поставити Туреччині F-35 або повернути виплачені за них гроші

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, коментуючи ситуацію з придбання американських винищувачів-бомбардувальників F-35, висунув вимогу до США або завершити постачання цього озброєння, або повернути Анкарі вже виплачені у рамках контракту гроші.

"Вони або видадуть нам наші літаки, або гроші", - сказав Ердоган журналістам.

Він нагадав, що операцію щодо російських зенітних ракетних систем (ЗРС) С-400 завершено, і її перегляд не є предметом розмови для Анкари.

Президент додав, що якщо США не змінять лінії поведінки щодо F-35, то Туреччина буде або шукати інші джерела придбання винищувачів, або зробить їх сама.

Вашингтон раніше неодноразово погрожував Анкарі санкціями, зокрема виключенням з програми створення F-35, через постачання Туреччині російських ЗРС С-400 (концерн ПКО "Алмаз-Антей"). У США вважають, що Росія може використовувати ці системи для отримання інформації про новітні американські винищувачі-бомбардувальники F-35. Крім того, у Вашингтоні зазначають, що С-400 несумісні із системами НАТО.

Проте в січні міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявляв, що С-400 будуть повністю готові до дії у квітні або травні.

У січні високопоставлений представник Держдепу США сказав журналістам, що Туреччина, незважаючи на спроби Вашингтона переконати Анкару відмовитися від С-400 та інших видів російських озброєнь, не змінила своєї позиції.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ