Події

Рекомендацій ВООЗ відмовитися від бананів та отримання посилок з AliExpress немає

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Міністерство охорони здоров'я України не давали рекомендацій відмовитися від вживання бананів та отримання посилок з китайських торговельних майданчиків, таких як AliExpress, для запобігання поширенню та зараженню китайським коронавірусом, повідомив генеральний директор Директорату громадського здоров'я Мінохорони здоров'я Андрій Скіпальський.

"Головна рекомендація - гігієна рук, уникати контактів із людьми з симптомами ГРВІ та дотримуватися правила "захворів - сиди вдома". Немає рекомендацій не вживати бананів, відмовитися від отримання посилок з AliExpress", - сказав він на брифінгу в Києві у вівторок, коментуючи відповідну інформацію, поширювану в соцмережах.

Скіпальський також наголосив, що ВООЗ не давала рекомендацій відмовитися від подорожей.

Зі свого боку в. о. генерального директора Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) України Ігор Кузін зазначив, що китайський коронавірус нестійкий і не зберігається в зовнішньому середовищі більше ніж два-три дні, тому він не передається під час пересилання товарів із Китаю.

Він наголосив, що, згідно з рекомендаціями ВООЗ, товарообіг із Китаєм не припинено. Водночас представник ЦГЗ зазначив, що в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" (Київська обл.) було посилено заходи санітарно-епідеміологічного контролю.

Кузін повідомив, що станом на 28 січня в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" під час контролю було виявлено один випадок підозри на захворювання. Пасажир був додатково обстежили в медичному пункті аеропорту, у нього взяли додаткові аналізи.

Як повідомлялося у вівторок, усі чотири випадки підозри на китайський коронавірус в Україні не підтвердилися, у хворих було виявлено віруси грипу А або В.

В. о. гендиректора відомства зазначив також, що заходи додаткового епідеміологічного контролю і температурного скринігу застосовують лише до прямих рейсів із Китаю.

Із 26 січня в аеропорту "Бориспіль" здійснюється температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю, підготовлено фахівців та обладнання. Мандрівників із симптомами ГРВІ скеровуватимуть на подальше медичне обстеження з тестуванням на коронавірус. Крім того, усім подорожуючим надають актуальну інформацію щодо запобігання захворюванню.

Раніше в понеділок "Укрпошта" повідомила, що наразі не запроваджувала обмеження щодо прийому відправлень із Китаю.

"Наразі жодні обмеження не плануються. Ми як члени Всесвітнього поштового союзу, безумовно, перебуваємо в контакті з колегами з інших країн, проте за статусом на сьогодні, з урахуванням того, як поширюється захворювання (повітряно-крапельним шляхом - ІФ), пересилання відправлення за 7-10 днів не дає навіть у теорії вірусу передаватися. Тож підстав для обмежень немає", - зазначив агентству "Інтерфакс-Україна" гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ