Події

ВАКС відхилив апеляцію Шульги на 15,4 млн грн застави у справі VAB Банку

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) відхилила скаргу екс-голови банківського нагляду НБУ Алли Шульги на рішення слідчого судді ВАКС від 13 листопада про її арешт з альтернативою застави 15,368 млн грн у справі щодо стабкредиту VAB Банку.

Таке рішення суд ухвалив у понеділок, повідомила адвокат Злата Симоненко агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та Шульзі у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Окрім них, про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голові правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку.

З 13 до 15 листопада ВАКС ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн. Писаруку ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді застави 5 млн грн без тримання під вартою.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ