Події

В Україні проходять заходи в пам'ять про жертв голодоморів

Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Вони поклали колоски до пам'ятного знаку жертвам Голодомору на Михайлівській площі в Києві. "Володимир та Олена Зеленські вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання", - повідомила прес-служба Глави держави.

О 16.00 в Україні буде оголошено хвилину мовчання в пам'ять про жертв голодоморів.

Традиційно четвертої суботи листопада, о 16:00, пам'ять про понад 7 млн українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міст, біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах і в Залі пам'яті Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. Традицію запалювати свічки у вікнах своїх будинків, так звану акцію "Свічка у вікні", запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Цього дня приспущено Державні прапори України, обмежено проведення заходів розважального характеру.

До 29 листопада в Державному архіві м. Києва відбудеться виставка архівних документів "До дня пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні".

В Україні, а також 15 країнах, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Литва, Латвія, Естонія, голодомор визнано геноцидом. У США більше ніж 20 штатів визнали Голодомор в Україні геноцидом.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ