Події

Зеркаль про слуханнях у Гаазі 21 листопада: Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому до Одеси, команда МЗС їде до трибуналу ООН

 Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому до Одеси, команда МЗС прямує до Гааги, де вже у четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі про порушення імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів за Конвенціэю ООН з морського права... Наша мета - встановити порушення права, відновити його та отримати належну компенсацію", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Так, заступник міністра нагадала, що довгий час політико-дипломатичні зусилля України та партнерів щодо звільнення моряків були марними.

"Ми збираємося довести всьому світу та арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 був мирним і законним, а дії РФ, зокрема щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права", - наголосила Зеркаль.

Раніше повідомлялося, що три українських буксири, які, за даними ЗМІ, мають зустріти три кораблі українських ВМС, що передає Росія після торішнього інциденту в Керченській протоці, до вечора неділі перебувають у нейтральних водах навпроти південнобережного селища Гаспри (Крим), свідчать дані системи автоматичної ідентифікації суден (AIS).

Місце передання кораблів офіційно не озвучено, відома лише дата - 18 листопада. Раніше ЗМІ з посиланням на неназвані джерела називали нейтральні води в районі мису Тарханкут на заході Криму.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", які йшли з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН із морського права 25 травня ухвалив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

24 військові моряки повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною і РФ утримуваних осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ