Події

У Венеції вода відступає після чергового піку повені

Рівень води у Венеції знижується після того, як досяг чергового пікового значення, повідомляє в неділю агентство АНСА.

Пікового значення рівень води досяг о 13:15 за місцевим часом, він був на 150 см вище норми, тоді як експерти очікували, що він досягне 160 см. Потім рівень води поступово почав знижуватися, і на 14:10 становив 137 см вище норми.

Отже, рівень води у Венеції піднімався на 150 см і більше тричі за тиждень, чого не було жодного разу відтоді, як у 1872 році в місті почали фіксувати ці свідчення, зазначає Associated Press.

Підйом води спостерігається і в інших містах Італії. Так, рівень води зріс у річці Арно, на якій стоять Флоренція та Піза. У Пізі дорогу вздовж річки Арно укріплюють мішками з піском. У Флоренції в районі галереї Уффіці рівень води в Арно досяг максимуму за 20 років, зазначає Associated Press.

Наразі у Венеції для відвідувачів закрили знамениту площу Сан-Марко, на якій вранці робили фотографії повені туристи, повідомляє газета "Репуббліка".

Також закрито доступ і в постраждалий унаслідок повені собор Святого Марка. Вікна в крипті собору, що повністю пішла під воду у вівторок, заклали мішками з піском, щоб уникнути нового затоплення.

У місті закрили і більшість музеїв, але роботу продовжує художній музей Коррер, що виходить на площу Сан-Марко.

Найбільший підйом води за час цього затоплення Венеції було зафіксовано у вівторок, коли рівень води піднявся на 187 см вище норми. За історію спостережень вище вода у Венеції піднімалася тільки в 1966 році. Тоді рівень води досяг позначки в 194 см.

З вівторка в будівлях у Венеції не працюють розетки, а також ліфти, в кафе і магазинах зламалися комп'ютери і термінали для прийому оплати. Крім того, вийшли з ладу автомати для валідації квитків на річкові трамваї.

Очікується, що в понеділок максимальний рівень води у Венеції вже не підніматиметься більше ніж на 100 см вище норми.

В Італії венеціанські повені називають "високою водою". Про прихід "високої води" говорять, коли вона піднімається більше ніж на 110 см від нульової точки, розташованої у венеціанському кварталі Пунта делла-Салюте. В середньому рівень води у Венеції піднімається більше ніж на 110 см шість разів на рік.

Найнижча точка Венеції - знаменита центральна площа Сан-Марко, її заливає водою найчастіше. За рівня води в 140 см затоплює понад 50% історичного центру міста.

Італійський уряд у четвер ввів режим надзвичайного стану у Венеції через небувалу повінь. Влада поки що не оцінила збиток, завданий місту. Місту вже виділили 20 млн євро для усунення наслідків повені.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ