Події

Москва не пов'язує з нормандським самітом передачу Києву затриманих в Керченській протоці суден

У МЗС РФ не пов'язують передачу Україні затриманих в результаті інциденту в Керченській протоці російською стороною кораблів з майбутнім самітом в "нормандському форматі", заявили "Інтерфаксу" в суботу в російському зовнішньополітичному відомстві.

Раніше газета "Комерсант" з посиланням на інформовані джерела повідомила, що "прийнято принципове рішення повернути ці судна", і що сторони узгоджують дату і точний час передачі цих кораблів. Видання зазначало, що "проблемне питання має бути врегульоване до саміту в "нормандському форматі", запланованому на 9 грудня".

"Спочатку зроблена Києву пропозиція весь цей час не втрачала своєї актуальності. Вони це можуть зробити в будь-який момент", - сказали в МЗС РФ, зазначивши, що зроблено це має бути, як і заявляли в Москві, "під гарантії збереження" кораблів як речових доказів.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У ФСБ характеризували інцидент як провокацію. Російська сторона також стверджувала, що Київ не повідомив Росії в установленому порядку про проходження кораблів ВМС України через Керченську протоку.

На думку влади України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права та договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права, вимагаючи вжити заходів стосовно Росії, звільнити українських моряків і судна. Позиція МЗС Росії - цей трибунал не має юрисдикції для розгляду "керченського інциденту". Тому Росія не брала участі в слуханнях.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані під час інциденту українські судна. Москва та Київ також мали до 25 червня надати звіти про інцидент у Керченській протоці. МЗС Росії 25 червня направило до Міжнародного трибуналу з морського права та посольства України ноти з первинною інформацією щодо виконання приписаних трибуналом тимчасових заходів, що стосуються звільнення українських моряків і кораблів, затриманих у Керченській протоці.

У Росії 24 українцям, що перебували на суднах, зокрема двом працівникам СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

24 військові моряки повернулися в Україну 7 вересня у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

Глава МЗС України Вадим Пристайко 4 листопада заявив, що Київ направив ноту Росії з вимогою вказати координати і час, коли українська сторона може забрати свої кораблі.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ