Події

Прокуратура США почала розслідування проти особистого адвоката Трампа

Федеральна прокуратура США почала розслідування стосовно особистого адвоката президента Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, пишуть Bloomberg і газета The Wall Sreet Journal з посиланням на джерела.

За інформацією WSJ, йдеться про те, чи отримував Джуліані особисту вигоду від газових проектів в Україні, які просували його соратники-бізнемени - заарештовані в США вихідці з СРСР Лев Парнас і Ігор Фруман.

Зокрема, стверджує газета, в 2019 році підприємці під час зустрічі з українськими чиновниками і топ-менеджерами енергетичної сфери просували свою нову компанію, а також наміри з прокладання трубопроводу з Польщі в Україну з американським газом. Фруман і Парнас заявляли, що проект підтримують в адміністрації Трампа і що Джуліані - їх партнер у проекті прокладання трубопроводу, уточнює газета.

Як повідомили кілька джерел видання, під час цих переговорів бізнесмени також закликали до сприяння в розслідуванні щодо колишнього віце-президента Джо Байдена і можливого втручання України в вибори США в 2016 році.

"У мене немає персонального інтересу до будь-якого бізнесу в Україні ... Якщо вони (прокурори) дійсно хочуть знати, чи є я партнером, чому вони не спитають мене", - повідомив газеті Джуліані.

Bloomberg з посиланням на власні джерела пише, що прокурори вивчають можливі фінансові порушення з боку адвоката Трампа і що можливі звинувачення можуть включати в себе підкуп зарубіжних чиновників і змову. Розслідування щодо Джуліані представляє "серйозну загрозу" для президентства Трампа, оскільки його особистий адвокат - "ключова фігура" в справі про імпічмент, пояснює Bloomberg. Один із співрозмовників агентства додав, що дії адвоката Трампа також викликають "сумніви" в контррозвідці.

"Я не здивуюся, якщо йому (Джуліані) висунуть обвинувачення. Зрозуміло, що Джуліані по вуха в темних справах", - заявила Bloomberg екс-федеральний прокурор Мімі Рока.

У жовтні The New York Times з посиланням на джерела писала, що проти Джуліані відкрито ще одне розслідування в зв'язку з Україною - про можливий лобізм. Зокрема, прокурори, за даними газети, вивчають спроби особистого адвоката Трампа підірвати вплив колишнього посла США в Україні Мері Йованович.

Парнас і Фруман були арештовані в США в середині жовтня при спробі покинути країну. Їх, зокрема, запідозрили у фальсифікації наданих федеральній виборчій комісії США даних про пожертвування сотень тисяч доларів політичному фонду, який підтримував кандидатів-республіканців.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ