Події

Помпео і міністр оборони Німеччини виступили за зміцнення співробітництва в рамках НАТО

Держсекретар США Майк Помпео і міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер в ході зустрічі, що відбулася в Берліні, наголосили на важливості зміцнення співробітництва двох країн в рамках НАТО, повідомив американський держдепартамент.

"Держсекретар і міністр оборони наголосили на необхідності зміцнення американо-німецького співробітництва, зокрема в рамках альянсу НАТО, і погодилися з тим, що поділ тягаря (фінансового на утримання альянсу - ІФ) має велике значення для протидії загрозам трансатлантичної безпеки, а також глобальної безпеки", - йдеться в поширеному повідомленні.

Сторони також обговорили питання щодо Сирії, України, Ірану, Росії і Китаю, зазначив держдеп, не наводячи подробиці.

Питання НАТО стало предметом обговорень світових політиків після заяв президента Франції Еммануеля Макрона, який засумнівався в життєздатності Північноатлантичного альянсу.

Напередодні він завив, що НАТО перебуває в коматозному стані через повну відсутність координації зі стратегічних рішень між США і союзниками в НАТО, зокрема, Туреччиною.

"Те, що ми переживаємо зараз - це кома НАТО", - сказав Макрон британському журналу The Economist.

З президентом Франції не погодився Генсек НАТО Єнс Столтенберг, який заявив, що співпраця виключно європейських країн не зможе замінити трансатлантичну єдність. "Європейська єдність не може замінити трансатлантичної єдності", - сказав Столтенберг, коментуючи слова Макрона.

"Будь-яка спроба віддалити Європу від Північної Америки створює ризик для ослаблення альянсу і трансатлантичного зв'язку і може розділити Європу", - зазначив генсек альянсу.

У свою чергу Помпео заявив, що НАТО продовжує відігравати важливу стратегічну роль у гарантуванні безпеки в світі. "Я думаю, що НАТО залишається важливим, можливо, одним з найбільш важливих, стратегічних партнерств за всю історію", - сказав Помпео на спільній прес-конференції з главою МЗС ФРН Гайко Маасом.

За словами держсекретаря США, з огляду на ключову роль альянсу необхідно, щоб всі країни-члени виконували свої зобов'язання з видатків на оборону.

Маас також зазначив, що також не поділяє думки Макрона.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ