Події

Помпео: США відріжуть Тегерану всі шляхи до ядерної зброї

 Держсекретар США Майк Помпео припустив у вівторок, що Іран може провадити "незадекларовану ядерну діяльність".

"Недостатньо повна співпраця іранського режиму з МАГАТЕ викликає питання щодо можливих незадекларованих ядерних матеріалів або незадекларованої діяльності. Це вписується в 40-річну іранську схему брехні", - написав Помпео у своєму акаунті у Twitter.

"Але світ не піймається на цей гачок. Ми відріжемо режиму всі шляхи до ядерної зброї", - зазначив держсекретар США.

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в понеділок заявив про знищення Іраном таємного ядерного об'єкта після того, як про нього стало відомо ізраїльській стороні. За словами Нетаньягу, об'єкт розміщувався в місті Абаді в провінції Фарс і був знищений у якийсь проміжок часу з кінця червня по кінець липня 2019 року. Ізраїльський прем'єр стверджував, що Іран проводив на цьому об'єкті випробування з метою розробки ядерної зброї.

Минулої суботи Іран оголосив, що перейшов до третього етапу скорочення зобов'язань за Спільним всеосяжним планом дій щодо іранської ядерної програми (СВПД).

Іран і "шістка" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) зтвердили 14 липня 2015 року у Відні після десяти років переговорів. Угода покликана гарантувати виключно мирний характер іранської ядерної програми в обмін на зняття з Тегерана всіх міжнародних і односторонніх санкцій. 18 жовтня СВПД набув чинності.

Однак у травні 2018 року США в односторонньому порядку оголосили про вихід з СВПД і відновили жорсткі санкції проти Ірану, зокрема повне ембарго на експорт іранської нафти, доходи від якої мають ключове значення для економіки Ісламської республіки.

8 травня цього року Тегеран оголосив про перший етап скорочення зобов'язань за СВПД, давши "євротрійці" – Великій Британії, Франції та ФРН 60 днів, щоб задовольнити його економічні інтереси. Через 60 днів, 7 липня, Іран розпочав другий етап скорочення, надавши ще 60 днів для задоволення потреб Тегерана.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ