Події

Стратегічний підводний човен ВМС США здійснив чотири пуски балістичних ракет "Трайдент-2"

Сполучені Штати в п'ятницю провели успішний випробувальний запуск одразу двох міжконтинентальних балістичних ракет Trident II D5 ( "Трайдент-2") зі стратегічного атомного підводного човна USS Nebraska (SSBN 739) ("Небраска") класу Ohio ("Огайо"), повідомило стратегічне командування США.

Двома днями раніше, 4 вересня, з неї були проведені ще два аналогічних пуски ракет Trident II D5, зазначили в командуванні.

Пуски ракет з неозброєною головною частиною були здійснені з підводного човна, що знаходилася в підводному положенні в районі Тихоокеанського випробувального полігону поблизу узбережжя Каліфорнії. Ракети вразили умовні цілі на відстані більш ніж 11 тис. км, що знаходилися на схід від острова Гуам у західній частині Тихого океану.

При цьому Стратегічне командування США підкреслило, що "випробування ракет не проводилися у відповідь на будь-які події, що відбуваються в світі".

"Ці випробувальні пуски були проведені з метою оцінки ... характеристик систем стратегічної зброї Trident II D5 зі збільшеним терміном служби" - зазначається в повідомленні.

"Морський стримуючий фактор нашої країни був найважливішим компонентом національної безпеки з 1960-х років, і запуски цього тижня продовжують демонструвати надійність і довіру до наших ракет з продовженим терміном служби", - сказав віце-адмірал Джонні Вулф, директор Програми стратегічних систем флоту.

Стратегічне командування вказало, що терміни експлуатації ракет Trident II (D5), спочатку планувалися до 2024 року, але нещодавно були продовжені до кінця 2040-х років.

З урахуванням останніх чотирьох років США вже провели 176 випробувань ракети даного типу з моменту її прийняття на озброєння в 1989 році.

Як повідомлялося, 9 травня США також провели успішний випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Trident II D5 зі стратегічного атомного підводного човна Rhode Island (SSBN 740) ( "Род-Айленд").

Наразі ВМС США мають у своєму розпорядженні 14 стратегічних підводних човнів класу Ohio, кожен з яких здатний нести 20 балістичних ракет Trident II D5.

Згідно з відкритими даними, американська триступенева балістична ракета Trident II D5, якою оснащені атомні підводні ракетоносці ВМС США, має максимальну дальність 11,3 тис. км і головну частину з блоками індивідуального наведення, оснащеними термоядерними зарядами з потужністю 475 і 100 кілотонн. Завдяки високій точності БРПЛ здатні ефективно вражати малорозмірні і високозахищені цілі, зокрема, поглиблені бункери і шахтні пускові установки міжконтинентальних балістичних ракет.

Також 9 травня поточного року США здійснили черговий випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III ( "Мінітмен-3") наземного базування. За даними Командування глобального удару ВПС США, ракета була запущена з шахтної пускової установки на авіабазі Ванденберг в штаті Каліфорнія.

Неозброєна головна частина ракети, пролетіла 6,76 тис. км і вразила задану ціль на американському полігоні в районі атола Кваджалейн (Маршаллові острови) в центральній частині Тихого океану.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ