Події

Новгород-Сіверська міськрада відмовилася демонтувати мозаїчні зображення Леніна та Сталіна з водонапірної башти в центрі міста

Новгород-Сіверська міська рада Чернігівської області відмовилася погоджувати демонтаж мозаїчних зображень Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщених на водонапірній башті в центрі міста.

Зокрема, на останнє засідання Новгород-Сіверської міськради виносилося питання про демонтаж відповідних мозаїчних зображень відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", але тільки кілька депутатів проголосували "за", у зв'язку з чим рішення не було ухвалено.

"Наразі під час розслідування кримінального провадження вирішується питання про призначення мистецтвознавчої експертизи з метою встановлення, чи є зазначені мозаїчні зображення пам'ятками або пам'ятними знаками, які підлягають демонтажу", - повідомляла прес-секретар прокуратури Чернігівської області Тетяна Похилько, коментуючи рішення міськради в ефірі телеканалу "UA: Чернігів".

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній башті 1901 року поряд із базарним майданом.

Український інститут національної пам'яті (УІНП) констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму й підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще у 2017 році. Також інститут звернувся до Генпрокуратури та Нацполіції з проханням розслідувати наявність портретів у місті.

Пізніше у вересні 2018 року прокуратура Чернігівської області відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгород-Сіверському. Також прокуратура направила листа до міськради з пропозицією виконати демонтаж цих портретів.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ні пам'ятками, ні пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений у жодному нормативно-правовому акті.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ