Події

Комісія щодо СВПД збереться у Відні

Позачергове засідання спільної комісії зі Спільного всеосяжного плану дій відбудеться у Відні в неділю.

Як повідомили раніше в Європейській зовнішньополітичній службі, засідання скликається на прохання Франції, Німеччини, Великої Британії та Ірану. За повідомленням ЄВС, на нараді будуть розглянуті питання, пов'язані із здійсненням СВПД у всіх його аспектах.

Головувати на засіданні комісії від імені Верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні буде генеральний секретар ЄВС Хельга Шмід. У зустрічі візьмуть участь Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай, Росія і Іран.

Як повідомив раніше постпред РФ при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов, сесія спільної комісії "надасть можливість для обміну думками про стан справ з виконанням як ядерних, так і економічних аспектів "ядерної угоди"".

Попереднє засідання спільної комісії учасників СВПД: Росії, Великої Британії, Німеччини, Ірану, Китаю і Франції - відбулося 28 червня у Відні.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Вашингтона з цієї угоди, а також відновлення економічних санкцій щодо Ірану, включно з нафтовими. Євросоюз заради порятунку угоди пообіцяв розробити і запустити спеціальний платіжний механізм для розрахунків з Іраном, проте досі цей механізм не запрацював, перш за все, щодо експорту іранської нафти.

Зі свого боку, Тегеран 8 травня цього року дав європейцям 60 днів на те, щоб вони виконали свої обіцянки. Іранська сторона при цьому заявила, що в іншому випадку почне з 7 липня нарощувати рівні збагачення урану і відновить модернізацію важководного реактора в Араку в рамках курсу зі скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

За підсумками засідання комісії 28 червня ЄС оголосила про запуск механізму розрахунків з Іраном INSTEX, проте Тегеран заявив, що цих дій недостатньо для порятунку угоди. 7 липня заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі повідомив, що Тегеран приступив до другого етапу скорочення зобов'язань з СВПД, підвищивши до 4,5%, тобто понад допустимого угодою, рівень збагачення урану в зв'язку з тим, що європейські країни протягом відведених їм 60 днів не виконали своїх зобов'язань. Тегеран дав європейським країнам ще 60 днів на виконання його економічних вимог.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ