Події

Іран спростував затримання танкера під ліберійським прапором, судновласник підтвердив інформацію

Корпус Вартових іранської революції (КВІР) спростував раніше поширену інформацію про те, що в Ормузькій протоці був затриманий британський танкер під ліберійським прапором.

У повідомленні КВІР визнається, що танкер Mesdar судноплавної компанії Norbulk Shipping під ліберійським прапором був зупинений в Ормузькій протоці в зв'язку з встановленим витоком палива і висланий в міжнародні води.

Судновласник підтвердив, що танкер був зупинений на короткий час, потім відпущений і вже покинув територіальні води Ірану.

Водночас, як повідомив КВІР, в Ормузькій протоці за порушення міжнародних правил судноплавства був затриманий танкер Stena Impero, що слідував під британським прапором. Він відконвойований в район провінції Хормозган.

Раніше глава МЗС Великобританії Джеремі Гант заявив, що іранські сили безпеки затримали в п'ятницю два танкери: один йшов під британським прапором, другий - під ліберійським.

"Я вкрай стурбований затриманням двох суден іранською владою в Ормузькій протоці", - цитують міністра британські ЗМІ.

Пізніше в інтерв'ю телеканалу Sky News він виправив помилку, і попередив іранську владу про наслідки за затримання танкера Stena Impero, якщо судно не буде відпущено негайно.

Водночас він зазначив, що Лондон має намір обмежитися дипломатичними засобами для звільнення танкера і його екіпажу, військові заходи не розглядаються.

Гант повідомив, що перебуває в контакті з держсекретарем США Майком Помпео і главою МЗС Ірану Джавадом Заріфом з метою пошуку шляхів вирішення проблеми.

На початку липня влада Гібралтару за допомогою британського спецназу затримала іранський супертанкер, який, нібито, перевозив паливо до Сирії в порушення європейських санкцій проти сирійської влади.

Верховний правитель Ірану аятола Алі Хаменеї попередив, що Тегеран не "залишить ці мерзенні дії без відповіді".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ