Події

ДБР здійснює обшуки в офісі ДФС у Волинській області

Державне бюро розслідувань (ДБР) здійснює обшуки в територіальному офісі Державної фіскальної служби у Волинській області, співробітники якої покривали незаконну торгівлю податковими кредитами, повідомила заступник директора ДБР Ольга Варченко.

"Коментую ситуацію з обшуками у територіальному офісі ГУ Державної фіскальної служби у Волинській області, які зараз проводимо спільно з Генпрокуратурою та Нацполіцією. Ситуація така: слідчі викрили протиправну схему, в якій брали безпосередню участь співробітники ДФС. Власне, вони покривали діяльність тіньового ринку з торгівлі податковими кредитами й отримували за такі "послуги" свій відсоток", - написала вона.

За словами Варченко, схема полягала в тому, що підприємство-імпортер завозило в Україну транспортні засоби і після їх розмитнення продавало їх кінцевому споживачу.

"Згодом ці транспортні засоби перепродавали іншим клієнтам за підробленими документами. Ці фінансові операції були "транзитними", тобто проводилися спеціально з метою подальшого перепродажу імпортного ПДВ підприємствам реального сектору економіки. У підсумку ці підприємства-покупці безпідставно отримували суми податкового кредиту й ухилялися від сплати податків", - розповіла Варченко.

За попередніми підрахунками, діяльність цієї транзитно-конвертаційної групи за сприяння волинських податківців завдала збитків державі на 190 млн грн.

Як уточнила прес-служба ДБР, слідчі центрального апарату Держбюро розслідувань викрили незаконну схему формування податкового кредиту з ПДВ підприємствами-імпортерами транспортних засобів у Волинській області. Схема діяла за сприяння та безпосередньої участі посадових осіб ГУ ДФС у Волинській області.

"Нині слідчі ДБР проводять 14 санкціонованих обшуків у приміщенні територіального органу ДФС, місцях проживання його службових осіб. Також обшуки проводяться за адресами діяльності конвертаційних груп, під час яких документується причетність фігурантів справи до протиправної схеми", - йдеться в повідомленні.

Процесуальне керівництво здійснює Генеральна прокуратура України, оперативний супровід - департамент захисту економіки Нацполіції.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)), ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів і бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ