Події

Зеленський присвоїв звання "Герой України" ліквідаторам аварії на ЧАЕС Ананенку, Беспалову і Баранову

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання "Герой України" з врученням ордена "Золота зірка" ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС Олексію Ананенку, Валерію Беспалову та Борису Баранову (посмертно).

Відповідний указ №468/2019 від 27 червня оприлюднено на сайті глави держави.

Згідно з документом, старший інженер-механік реакторного цеху державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" (в 1983-1989 роках) Ананенко, старший інженер турбінного цеху ЧАЕС (в 1986 році) Беспалов і начальник зміни цього підприємства (в 1976-2005 роках) Баранов (посмертно) удостоєні найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року.

Як зазначає прес-служба президента, всі троє, ризикуючи життям, запобігли можливому другому вибуху на ЧАЕС. Вони спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух.

26 квітня 2018 року п'ятий президент України Петро Порошенко вручив державні нагороди працівникам ЧАЕС і ліквідаторам наслідків аварії на станції. Він удостоїв ордена "За мужність" ІІІ ступеня старшого інженера-механіка реакторного цеху ЧАЕС Ананенка, старшого інженера турбінного цеху станції Беспалова і начальника зміни ЧАЕС Баранова (посмертно).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ