Події

ВР прийняла за основу проект закону "Про загальну середню освіту"

Верховна Рада підтримала в першому читанні проект закону "Про повну загальну середню освіту", одними з ключових положень якого є норми про мову навчання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за законопроект №10204 на ранковому пленарному засіданні парламенту в четвер у першому читанні проголосували 229 народних депутатів.

Законопроект представляла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

У цій законодавчій ініціативі пропонується ухвалити новий закон України "Про загальну середню освіту", в якому визначаються правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи загальної середньої освіти, з одночасним визнанням таким, що втратив чинність, закону "Про загальну середню освіту".

Проект закону передбачає врегулювання питання доступності та забезпечення рівного доступу дітей до повної загальної середньої освіти, зокрема: доступності для осіб з особливими освітніми потребами, а також територіальної доступності установ загальної середньої освіти, зобов’язання органів влади забезпечувати відповідну доступність до таких установ; якості повної загальної середньої освіти і забезпечення академічної доброчесності у сфері загальної середньої освіти; мови освіти в закладах загальної середньої освіти.

Крім цього, законопроект передбачає сертифікацію педагогів; ресурсне (інформаційне, науково-методичне, матеріально-технічне) забезпечення закладів; засади здійснення інституційного аудиту; самоврядування в навчальному закладі, зокрема учнівське та батьківське; права й обов'язки учасників освітнього процесу; розмежування повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері загальної середньої освіти тощо.

Як повідомлялося, 13 березня 2019 року Кабмін України схвалив та направив до Верховної Ради законопроект "Про повну загальну середню освіту". Одними з важливих положень цього законопроекту є норми про мову навчання, які деталізують підходи, визначені законом "Про освіту".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ