Події

Філарет заявляє, що Київський патріархат не ліквідовано, запрошує ієрархів ПЦУ до Володимирського собору вшанувати пам'ять священномученика Макарія

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет стверджує, що Київський патріархат (КП) досі існує, і запрошує ієрархів Православної церкви України (ПЦУ) 14 травня вшанувати пам'ять священномученика Макарія, митрополита Київського, у Свято-Володимирському соборі Києва.

"Справа в тому, що Київський патріархат не ліквідовано. Це хочуть подати, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив", - сказав почесний патріарх Філарет у коментарі "Телевізійній службі новин" (ТСН, канал "1+1").

У соцмережах і ЗМІ з'явилося оформлене на бланку УПЦ-КП запрошення від Філарета єпископам ПЦУ вшанувати пам'ять священномученика Макарія. Зокрема, йдеться про "братське спілкування в ім'я утвердження єдності нашої святої Української православної церкви, яка отримала довгоочікуваний томос про автокефалію".

У свою чергу предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег" заявив, що не отримував такого запрошення, але бачив його в інших архієреїв.

"Якби не було рішення Помісного собору Київського патріархату про припинення діяльності релігійного об'єднання УПЦ КП шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України, про припинення дії статуту та всіх статутних органів УПЦ КП - не відбувся б і собор, який об'єднав три гілки українського православ'я в єдину помісну Православну церкву. Тому говорити про те, що зараз, усупереч постановам Помісного собору УПЦ КП і Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року в подальшому структурно існує Київський патріархат - неправильно. Це неправильно і фактично, і, тим паче, юридично", - пояснив митрополит Епіфаній.

У коментарі "ТСН" глава ПЦУ також сказав, що його не запрошували на літургію і зустріч. Він визнав, що від моменту створення ПЦУ жодного разу не здійснював спільного з почесним патріархом Філаретом богослужіння.

Пізніше у п'ятницю на сторінці "Патріарх Філарет" у Facebook з'явилося повідомлення від імені Філарета, в якому зазначено, що він запрошує митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія.

До посту додається фотокопія відповідного запрошення, в якому, зокрема, зазначено: "До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам’яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували божественну літургію - протягом п’яти місяців. У мене виникла думка, може, вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з патріархом Філаретом".

"...оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української православної церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 р., де ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності та зміцнення нашої Церкви", - йдеться в запрошенні Філарета на ім'я митрополита Епіфанія.

15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, її очолив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація.

Київську митрополію Української православної церкви (Православної церкви України) зареєстровано 30 січня 2019 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ