Події

Україна в Міжнародному трибуналі з морського права зажадала від РФ негайно звільнити українських військових моряків і кораблі

 Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Міжнародному трибуналі з морського права закликала негайно звільнити українських військових моряків і кораблі, захоплені в листопаді 2018 року в Керченській протоці.

"Сьогодні Україна просить суд застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України і членів їхніх екіпажів і повернула їх в Україну", - сказала заступник міністра закордонних справ України, виступаючи на слуханнях у трибуналі в Гамбурзі в п'ятницю.

О.Зеркаль також зазначила, що внаслідок захоплення і затримання суден та їхніх екіпажів Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права.

Український дипломат нагадала, що Крим є невід'ємною частиною України, а води, в яких було затримано судна, є територіальними водами України або виключною економічною зоною України.

"Дії Росії в будь-якому разі порушували б конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі у своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена в міжнародній системі. Військові кораблі та їхній персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав і піддані юрисдикції іноземних судів", - поінформувала О.Зеркаль.

При цьому вона додала, що кожен додатковий день тримання під вартою, кожна нова слідча дія або допит, будь-яке судове засідання лише загострюють спір між сторонами, збільшуючи завдану Україні шкоду.

Заступник міністра наголосила, що Росія проігнорувала не лише запити України про вирішення цієї ситуації, а й численні заклики міжнародного співтовариства, наполягаючи на тому, що її дії виправдані її національним законодавством та Конвенцією ООН з морського права.

"Тепер Росія намагається уникнути аналізу своїх протиправних діянь цим трибуналом шляхом представлення їх як військової діяльності, яка може бути виключена з процедур вирішення спорів відповідно до конвенції, попри те, що до цього наполягала, що ці події не мають нічого спільного з військовими діями", - зазначила О.Зеркаль.

Вона також уточнила, що рішення Російської Федерації не брати участі в слуханні не може перешкоджати Україні в справедливості і правосудді, зокрема й міжнародному, для військових кораблів і екіпажів.

О. Зеркаль додала, що таке рішення делегації Росії стало несподіванкою для України, оскільки представники Росії взяли участь у підготовчому телефонному дзвінку з президентом трибуналу 23 квітня 2019 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ