Події

Найважливішу роль у представленні позицій держав у міжнародних судах відіграють університетські професори

Найбільш важливу роль у представленні позицій держав у міжнародних судових інстанціях відіграють університетські професори, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Нам пощастило залучити до представництва наших інтересів у судових справах людей, академічний та практичний досвід і авторитет яких визнано в усьому світі", - написала О.Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Вона зазначила, що професор Жан-Марк Тювенін (Jean-Marc Thouvenin) є генеральним секретарем Гаазької Академії міжнародного права.

"Уже декілька десятиліть він веде активну практику представництва держав у Міжнародному суді ООН, Постійній палаті третейського суду та в Європейському суді справедливості. І окрім наших справ проти РФ, він бере участь в актуальних на сьогодні справах у Міжнародному суді ООН, зокрема "Болівія проти Чилі щодо обов'язку вести переговори про доступ до Тихого Океану" та "Іран проти США щодо порушення положень двосторонньої Угоди про дружбу 1955 року", - написала О.Зеркаль.

Вона також додала, що ще один професор, Альфред Соонс (Alfred H. Soons), був арбітром у трибуналах з морського права в багатьох знакових справах останніх років, зокрема у справі "Філіппіни проти Китаю щодо Південнокитайського моря" та у справі "Нідерланди проти Росії щодо голландського судна" Arctic Sunrise".

"Рішення у цих справах найчастіше згадуються в контексті наших справ проти Російської Федерації", - наголосила заступник міністра з питань європейської інтеграції.

За словами О.Зеркаль, слухання в Міжнародному трибуналі з морського права 10 травня триватимуть три години.

Крім того, вона повідомила, що "на червневих слуханнях у Гаазі до нас приєднається також Гарольд Коу (Harold Koh) - Стерлінгський професор (Sterling Professor) з міжнародного права Єльського університету".

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко сформував делегацію для участі в слуханнях у справах Україна проти Російської Федерації щодо імунітету 24 членів екіпажів і трьох українських військово-морських суден, захоплених РФ в акваторії Азовсько-Чорноморського басейну. Очолила делегацію заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Було затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Лефортовський суд Москви 17 квітня продовжив до кінця липня терміни арешту 24 українським морякам, заарештованим після силового захоплення російськими силовиками в районі Керченської протоки восени 2018 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ