Події

Суд відхилив клопотання САП про тимчасове відсторонення від посади голови "Спецтехноекспорту"

Солом’янський районний суд Києва відхилив клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про тимчасове відсторонення від посади голови "Спецтехноекспорту" (СТЕ) Владислава Бельбаса з огляду на обвинувачення, пред'явлені антикорупційними органами в березні менеджерам СТЕ, в розтраті 55,5 млн грн держкоштів під час реалізації контракту на модернізацію Ан-32 індійських ВПС.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок в прес-службі "Спецтехноекспорту", відповідне рішення Солом’янський районний суд ухвалив 18 квітня.

Як уточнили в прес-службі, сторона обвинувачення просила суд відсторонити голову СТЕ з посади в інтересах досудового розслідування терміном на два місяці.

Як повідомлялося, на початку березня В.Бельбаса, екс-директора СТЕ Павла Барбула та ще кількох екс-співробітників компанії заарештували детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і САП за підозрою в розтраті 55,5 млн грн держкоштів під час реалізації контракту на модернізацію Ан-32 індійських ВПС. Через декілька днів рішенням Солом’янського райсуду В.Бельбаса було звільнено під заставу в розмірі 7 млн грн, а П.Барбула - під заставу у розмірі 1,9 млн грн.

Згідно з повідомленням прес-служби НАБУ, "досудове розслідування встановило, що екс-директор "Спецтехноекспорту" із залученням двох своїх заступників, директора департаменту і завідувача сектору компанії організував схему розтрати коштів сумою $2,2 млн, що належать державі в особі ДП "Завод 410 ЦА", та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи". За інформацією ЗМІ, менеджерам СТЕ інкримінували співпрацю з компаніями-посередниками, що мають ознаки фіктивності.

Тоді ж у березні прес-служба ДП "Завод 410 ЦА", що входить до "Укроборонпрому", поширила офіційну заяву з проханням до правоохоронних органів та ЗМІ утриматися від поширення "будь-якої непідтвердженої" та маніпулятивної інформації навколо масштабного контракту, яке підприємство реалізовує спільно із СТЕ, у сфері ВТС з Індією на модернізацію Ан-32 індійських ВПС і не ставити під загрозу зриву перспективну співпрацю у сфері ВТС між Україною та Індією.

В.Бельбас, що очолює з червня 2018 року "Спецтехноекспорт", за даними з відкритих джерел, до цього призначення обіймав посаду директора ТОВ "Дозор Авто" (раніше - "Богдан Схід Авто").

ДП "ДГЗП "Спецтехноекспорт" - один із провідних українських спецекспортерів. За рішенням уряду з 2010 року входить до держконцерну "Укроборонпром". За даними компанії, на сьогодні загальний обсяг портфеля замовлень "Спецтехноекспорту" оцінюється у близько $500 млн, компанія реалізує ВТС із замовниками більш ніж із 30 країн. За підсумками роботи на зовнішніх ринках озброєнь у 2018 році, за даними компанії, "Спецтехноекспорт" уклав нові контракти у сфері ВТС на суму близько $300 млн.

З урахуванням запроваджених США та ЄС санкцій стосовно РФ і покупців російських озброєнь у Києві чекають на розширення позицій України на регіональних збройових ринках країн Близького Сходу та Південно-Східної Азії, включно з індійським оборонним ринком.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ