Події

Переселенці повертаються на непідконтрольну територію через приватну власність і відсутність необхідності платити за оренду

Головною причиною повернення внутрішньо переміщених осіб на непідконтрольну територію є наявність там приватної власності й відсутність необхідності платити за оренду житла, йдеться в звіті Національної моніторингової системи щодо соціально-економічних характеристик внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхніх домогосподарств, а також про виклики, з якими вони стикаються.

Під час телефонного опитування з'ясувалося, що 19% опитаних переселенців повернулися на непідконтрольну Україні територію. У більшості випадків це домогосподарства ВПО в складі однієї або двох осіб віком 31-60+ років, без дітей і без осіб з інвалідністю в складі домогосподарства.

Згідно зі звітом, головною причиною повернення на непідконтрольну територію є наявність там приватної власності, в зв'язку з чим відсутня необхідність платити за оренду житла (85%), сімейні причини (26%), недостатні можливості працевлаштування (4%), неможливість інтегруватися до місцевої громади (3%), обмежений доступ до соціальних послуг (2%), інше (4%). Не відповіли на запитання 3%.

Серед тих переселенців, які повернулися на непідконтрольну територію, 25% - працевлаштовані, 2% - безробітні, активно шукають роботу, 65% - пенсіонери, 5% - виконують роботу по дому, доглядають за дітьми, 2% - особи з інвалідністю, 1% - безробітні, які не шукають роботу.

Крім того, 41% ВПО, які повернулися на непідконтрольну територію, заявили, що у них вистачає коштів на харчування, одяг і базові потреби, 36% - коштів вистачає лише на харчування, 13% - економлять навіть на харчуванні, 9% - коштів вистачає на базові та додаткові потреби, мають заощадження, а 1% не відповіли на запитання.

Для переселенців, які повернулися на непідконтрольні території, найголовнішою проблемою є брак коштів (45%), безпека (8%), оплата комунальних послуг та призначення соціальних виплат і пенсій (по 4%), інше (16%), а 23% відповіли , що жодна з представлених проблем їх не непокоїть.

Що стосується безпеки з точки зору військових дій, то серед тих, хто повернувся на непідконтрольну територію, 40% відчувають себе в безпеці, 20% - в небезпеці, 39% - ні те, ні інше, 1% - не знають або не відповіли.

Щодо безпеки з точки зору злочинності, 47% відповіли, що відчувають себе в безпеці, 11% - в небезпеці, 40% - ні те, ні інше, 2% - не знають або не відповіли.

У контексті планів ВПО, які повернулися на непідконтрольну територію, на наступні три місяці 80% відповіли, що планують залишатися там само, 6% - планують переїхати на контрольовану територію, а 14% не відповіла або не знали.

Моніторинг здійснювався Міжнародною організацією міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" в жовтні-грудні 2018 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду. Зокрема, 4044 внутрішньо переміщених особи було опитано за допомогою телефонного інтерв'ю, 2403 - методом особистого інтерв'ю. Крім того, в листопаді-грудні 2018 року методом особистого інтерв'ю було опитано 3962 особи, які перетинають лінію розмежування.

Національну моніторингову систему (НМС) проводить Агентство ООН з питань міграції (МОМ) в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України та Міністерством соціальної політики для регулярного збору, обробки та поширення інформації про ситуацію в сфері переміщення. НМС діє в Україні в рамках проекту "Сприяння відновленню і успішному вирішенню проблем ВПО і потерпілого від конфлікту населення в Україні", який покликаний сприяти самозайнятості та мікропідприємництву ВПО та людей, які потерпіли від конфлікту, посилювати соціальну згуртованість і розвиток громад, збирати достовірні дані щодо ситуації і потреб ВПО, а також підтримувати державні установи, що займаються реєстрацією переміщених осіб.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ