Події

УПЦ (МП) закликає патріарха Варфоломія відкликати томос про автокефалію ПЦУ

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) заявляє, що дії Константинопольського патріархату в Україні завдали великої шкоди українському православ'ю, і закликає особисто патріарха Константинопольського Варфоломія виправити помилку шляхом відкликання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

"Констатуємо, що ідея подолання церковного розколу в Україні шляхом надання томосу про автокефалію неканонічним церковним угрупованням ("УПЦ КП" і "УАПЦ") виявилася помилковою. Жодна з помісних православних церков не визнала цієї незаконної дії Константинопольського патріархату, а значна частина помісних церков, зокрема Антиохійська, Російська, Кіпрська, Сербська, Польська, Албанська і Православна Церква у Чеських землях і Словаччині в різних формах вже висловили свою незгоду з рішеннями Константинопольського патріархату", - зазначено в заяві Священного синоду УПЦ (МП), розміщеній на сайті синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

У заяві наголошується, що дії Константинопольського патріархату в Україні "завдали великої шкоди українському православ'ю", а також стали загрозою для всеправославної єдності.

"Вважаємо, що Константинопольський патріархат і особисто патріарх Варфоломій мають визнати свою помилку і працювати над її виправленням. Способом виправлення цієї помилки могло б бути відкликання томосу, заклик до розкольників про покаяння в гріху розколу і скликання Всеправославних зборів для соборного вирішення українського церковного питання", - зазначено в тексті заяви.

В УПЦ (МП) заявляють, що історична і канонічна аргументація, наведена Константинопольським патріархатом щодо свого права і можливості втручання в справи інших помісних церков, є "безпідставною, штучною, надуманою та суперечить церковним канонам".

"Відповідно, Константинопольський патріархат не мав жодного права втручатися в церковне життя України", - наголошується в заяві синоду.

В УПЦ (МП) вважають, що для православних християн томос не приніс "ні єдності, ні миру, ні спокою, як це обіцяли рік тому ініціатори цієї ідеї з церковних і державних кіл". "Зате плодами томосу є насильство, конфлікти, протистояння, сльози і страждання вірян Української православної церкви...Лише покаяння і щире визнання розкольниками своїх помилок перед церквою і повернення до її лона може принести мир і єдність в церковне життя України", - наголошується в заяві синоду УПЦ (МП).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ