Події

Єврокомісія працює над найменш жорстким контролем на ірландському кордоні

Питання про Ірландію в процесі Brexit є складним і основоположним, заявив у середу в Брюсселі член Єврокомісії П'єр Московісі, що займається питаннями митниці.

"У разі виходу "без угоди", оскільки всі товари, які будуть надходити із Сполученого Королівства в Ірландію, будуть водночас потрапляти на митну територію ЄС з третьої держави, перед Європейським союзом і Великобританією постануть численні виклики", - сказав єврокомісар, представляючи на прес-конференції підготовку ЄС до варіанту Brexit "без угоди" в митному секторі.

Він вказав, що потрібно взаємно захистити ринки, вирішити питання охорони здоров'я і безпеки споживачів, сприяння законній торгівлі.

"Також потрібно буде здійснювати весь необхідний контроль найбільш полегшеним способом мислення і, у міру можливості, робити це не на кордоні, а за її межами. Потрібно подивитися, як цей контроль буде реалізовуватися. Потрібно стежити за тим, щоб митний кодекс застосовувався усюди в Європейському союзі", - пояснив П.Московісі.

При цьому він зазначив, що в будь-якому випадку, як з самого початку ясно заявляв Євросоюз, Угода Страсної п'ятниці (белфастські угоди 1998 про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії) буде як і раніше застосовуватися.

"За будь-яких обставин Сполучене Королівство залишиться гарантом цієї угоди і буде дотримуватися його духу і букви", - продовжив єврокомісар.

Він повідомив, що Єврокомісія працює з ірландською стороною, прем'єр-міністром Ірландії, щоб "організувати такий контроль найбільш полегшеним чином, який не був би занадто довгим і водночас був би ефективним".

"При тому, що в останні місяці невизначеність не сприяла підготовці (до Brexit - ІФ), можу вас запевнити, що комісія і держави-члени прийняли цей виклик максимально серйозно. Держави-члени будуть підтримувати контакти з операторами до останньої хвилини перед виходом "без угоди" (якого, ми все ще сподіваємося, все ж можна буде уникнути) з метою, щоб потік товарів був настільки вільним, наскільки це можливо", - пообіцяв П.Московісі.

Журналісти кілька разів повторили питання про те, яким саме чином буде здійснюватися контроль на ірландському кордоні, про який говорив член ЄК. П.Московісі обмежився відповіддю, що Єврокомісія працює в тісному взаємозв'язку з Ірландією для того, щоб митний контроль наносив найменшої шкоди торговим відносинам, але при цьому не навів жодних подробиць.

У кінцевому рахунку єврокомісар заявив, що, якщо будуть повторюватися питання по ірландський кордон, він не має наміру "повторювати ще і ще раз те, що вже сказав".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ