Події

У НАБУ більше немає справ про незаконне збагачення: повністю або частково закрито 63 провадження на суму 0,5 млрд грн

Національне антикорупційне бюро України повідомляє, що скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного суду, призвело до повного або часткового закриття 63 кримінальних проваджень, у рамках яких детективи НАБУ розслідували факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень.

"Через рішення Конституційного суду повністю закрито 26 кримінальних проваджень і 37 - у частині ст.368-2 КК України. Загальна сума статків, законність походження яких досліджували детективи НАБУ в цих справах, становить близько 500 млн грн. Найчастіше йшлося про доходи та майно народних депутатів, прокурорів, чиновників центральних органів влади і суддів", - ідеться в повідомленні прес-служби НАБУ, оприлюдненому на сторінці бюро в соцмережі Facebook у середу ввечері.

Раніше в НАБУ заявляли, що скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного суду, відкриває чиновникам можливості для зловживань і надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

"Тепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведено, в Україні не вважаються кримінальним злочином. Такий крок, на думку Національного бюро, є політично мотивованим і суперечить зобов'язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом", - заявляли в бюро 27 лютого.

Як повідомлялося, наприкінці лютого 2019 року КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст.368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають засадам верховенства права та презумпції невинуватості.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ