Події

Індійського мільярдера-шахрая заарештовано в Лондоні

 Індійський ювелір Нірав Моді, однофамілець прем'єр-міністра країни, що заробив мільярдні статки на продажу ексклюзивних прикрас знаменитостям, був заарештований у Лондоні за обвинуваченнями в шахрайстві майже на $2 млрд.

Поліція Лондона повідомила про арешт у середу, хоча фактично він відбувся у вівторок, на станції метрополітену. Як зазначено в повідомленні поліції, пізніше в середу Н.Моді з'явиться перед судом. Раніше лондонський суд у Вестмінстері видав ордер на його арешт за запитом індійської влади про екстрадицію.

За даними The Telegraph, 48-річний індійський мільярдер нещодавно розпочав новий ювелірний бізнес у лондонському Сохо, отримавши необхідні дозволи влади. Його неодноразово бачили в наймодніших районах британської столиці.

Процедура екстрадиції може затягнутися надовго, як це сталося у справі алкогольного магната Віджая Маллії, що втік з Індії до Великої Британії у 2017 році, щоб не повертати кредитів на 90 млрд індійських рупій ($1,3 млрд), зазначає індійське агентство NDTV. Британська влада нещодавно схвалила екстрадицію В.Маллії, але тепер розгляд затягується в міністерстві внутрішніх справ країни.

Н.Моді покинув Індію в перших числах січня 2018 року. Незабаром після цього другий за величиною держбанк Індії за обсягом активів, Punjab National Bank (PNB), оголосив про виявлення шахрайських транзакцій на $1,77 млрд, а потім пов'язав порушення з Н.Моді, його дядьком Мехулом Чоксі та їхніми компаніями.

Punjab National Bank стверджував, що Н.Моді обманним шляхом отримав від нього банківські гарантії на 114 млрд індійських рупій ($1,6 млрд), а потім залучив значні кредити за кордоном під ці гарантії. Шахрайство, ймовірно, розпочалося ще в 2011 році. В подальшому загальна сума у рамках справи зросла до 135 млрд рупій.

У банку підозрюють, що мільярдер діяв у змові з керівниками середньої ланки в мумбайській філії. За даними індійської газети Business Today, чиновники міністерства фінансів також допомагали Н.Моді приховати порушення і втекти з країни.

Індійська влада здійснила обшуки 17 будинків, магазинів та офісів, що належать Н.Моді та його сім'ї, і вилучила діаманти, золото, ювелірні прикраси та готівку на мільярди рупій.

Нірав Моді - індієць за походженням, але виріс у Бельгії. Учився (і не довчився) у Вортонській школі бізнесу, потім повернувся на історичну батьківщину, де почав працювати в ювелірній майстерні дядька - Мехула Чоксі. Н.Моді створив власний бренд Nirav Modi з магазинами в 16 найбільших містах світу і ювелірну компанію Firestar Diamond, річний виторг якої становив $2,3 млрд. У списку індійських мільярдерів, за версією Forbes, він посідав 85-те місце, але після появи обвинувачень у шахрайстві дані для нього перестали оновлювати.

Ювелірні роботи Н.Моді прикрашали обкладинки каталогів Christie's та Sotheby's і були популярні серед голлівудських зірок. Їх носили актриси Кейт Вінслет, Тараджі Генсон і Пріянка Чопра, причому остання була обличчям бренда Nirav Modi.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ