Події

Українському військовополоненому моряку Сороці зробили операцію, вийняли осколки та зшили сухожилля - Денісова

Українському військовополоненому моряку Василю Сороці, пораненому під час збройного захоплення українських військових суден росіянами, напередодні зробили операцію, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на слова її російської колеги Тетяни Москалькової.

"Вона підтвердила, що вчора військовополоненому моряку Василю Сороці, якого 25 листопада 2018 року поранили під час акту воєнної агресії РФ у Керченській протоці, зробили хірургічну операцію в клініці імені Пирогова в Москві. Лікарі вийняли осколки та зшили сухожилля лівої руки", - написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її інформацією, наразі В.Сорока перебуває в Лефортовському СІЗО Москви, де за ним спостерігатимуть лікарі й робитимуть йому необхідні медичні маніпуляції.

"Висловлюю подяку всій міжнародній спільноті, яка разом з Україною змусила РФ зробити таку необхідну для життя нашого моряка операцію", - подякувала вона.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя. Було затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша". Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

22 січня 2019 року уповноважений з прав людини в Москві Тетяна Потяєва повідомила "Інтерфаксу", що двоє поранених українських моряків А.Артеменко й А.Ейдер одужали, завершують реабілітацію і можуть бути відправлені до СІЗО "Лефортово". За її словами, третій поранений - В.Сорока, в якого було важке поранення в руку, "майже одужав": рана затяглася, гіпс знято, проте рука залишається припухлою.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ