Події

НАКО візьме участь у формуванні оновленого складу наглядової ради "Укроборонпрому"

Незалежний антикорупційний комітет із питань оборони (НАКО) готовий посприяти у формуванні оновленого складу наглядової ради держконцерну "Укроборонпром", що буде націлений на практичну реформу держконцерну з подальшим його перетворенням на оборонне об'єднання європейського зразка, повідомив співголова НАКО, екс-міністр закордонних справ України (грудень-2007 - березень-2009), екс-перший заступник секретаря РНБО (березень-2009 - лютий-2010) Володимир Огризко.

"Вчора ми зустрічалися з керівництвом "Укроборонпрому" та обговорювали, яким чином рухатися далі і що робити. Один з напрямів, за який ми зараз візьмемося, і який є надзвичайно важливим, - це створити таку наглядову раду в цьому концерні, що реально виконуватиме свої функції" - повідомив він під час панельної дискусії з питань корупції в оборонному секторі України в Києві в п'ятницю.

"Головне в тому, щоб об'єднати політичну волю та професійні рекомендації, що можуть допомогти поміняти систему (управління держсектором ОПК - ІФ)", - зазначив співголова НАКО, наголосивши: "Ми не з Бюро розслідувань (ДБР - ІФ), ми структура, що хоче поміняти структуру функціонування того ж "Укроборонпрому", щоб він доріс до рівня європейських концернів, що займаються виробництвом озброєнь".

В.Огризко особливо акцентував на важливості підтримки реформи українського ОПК на політичному і законодавчому рівні. Звертаючись до представників українського політичного істеблішменту, він наголосив: "Це повинно бути частиною українського законодавства ... Ми (НАКО - ІФ) не можемо узяти на себе функції, які нам не властиві. Це питання комбінації зусиль - наших екcпертних, і ваших - політичних".

Як заявив член НАКО, екс-уповноважений представника з питань боротьби з корупцією в Словенії Драго Кос, НАКО хоче від "Укрборонпрому" дві речі: "Наглядову раду з незалежних авторитетних фахівців та проведення аудиту фінансів держконцерну".

Крім того, наголосив він, потрібна визначеність щодо позиції уряду України: чи буде "Укроборонпром" скасований, збережений або "за підсумками аналізу" реформований і перетворений на нову, сучасну структуру.

Як повідомила генеральний секретар НАКО Олена Трегуб, на сьогодні НАКО бере участь в оновленні законодавства про оборонні закупівлі і держоборонзамовлення і планує вже найближчим часом представити велике дослідження з цього питання.

НАКО є спільною ініціативою Програми протидії корупції в сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International - Великобританія (TI-DSP) і Transparency International Україна (ТІ Україна). Метою НАКО є сприяння зменшенню корупційних ризиків в оборонному секторі шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.

До складу створеного в 2010 році указом президента "Укроборонпрому" на сьогодні входять близько 100 підприємств українського ОПК, зокрема й держкомпанія "Укспецекспорт" та її дочірні підприємства. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону, "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

Згідно зі статутом держконцерну, його вищим органом управління є наглядова рада у складі п'яти суддів з повноваженнями строком на п'ять років, троє з яких призначаються президентом, двоє - уповноваженим органом управління (Міністерство економічного розвитку і торгівлі - ІФ).

На сьогодні до складу НР "Укроборонпрому" входять: введений до складу наглядової ради указом президента в січні 2018 року ректор НТУУ "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", глава НР Михайло Згуровський, екс-головнокомандувач ВПС ЗСУ Ярослав Скалько, голова Держслужби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський, а також введений до НР рішенням уряду в січні 2018 року закордонний радник держконцерну, екс-глава Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США (DARPA, 2001-2009) Ентоні Тетер (Anthony Tether).

Як повідомлялося, 6 березня під час засідання РНБО з питань реформування "Укроборопрому", президент Петро Порошенко доручив забезпечити в терміновому порядку розширення складу Наглядової ради держконцерну і поповнити його склад міжнародними фахівцями з країн-членів НАТО. За його словами, це узгоджується з нормами нового базового закону "Про національну безпеку України" та надасть можливість прискорити досягнення підприємствами "Укроборонпрому" стандартів, необхідних для вступу України до НАТО.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ