Події

ДБР має намір перевірити можливу причетність Ситника до приховування корупції в оборонпромі

Державне бюро розслідувань (ДБР) у рамках розслідування провадження, відкритого за матеріалами розслідування журналістів Bihus.info перевірить також можливу причетність директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника до приховування корупційних схем в оборонному секторі, повідомив директор ДБР Роман Труба.

Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю заяву керівника Спеціалізованої антикорупційний прокуратури Назара Холодницького про те, що А.Ситник міг знати про приховування його підлеглими корупційних схем у ДК "Укроборонпром", і, відповідаючи на запитання, чи вивчатимуть ДБР дії директора НАБУ, Р.Труба сказав: "Ми досліджуватимемо всі факти, і перевірятимемо всі обставини, про які нам буде відомо. Звичайно, запитання у нас будуть не лише до детективів, що не розслідували або не зареєстрували матеріали перевірки. Зокрема, юридична оцінка надаватиметься діям і керівників структурних підрозділів НАБУ, і керівництву".

Як повідомлялося, у фінальній серії розслідування, оприлюдненій увечері 11 березня, журналісти Bihus.info стверджували: і податковій адміністрації, і військовій прокуратурі, і Національному антикорупційному бюро було відомо про наявність незаконних схем в оборонному комплексі.

Зокрема, вони продемонстрували обізнаність НАБУ про наявність незаконних схем в оборонному комплексі. У сюжеті йдеться про те, що фігурант їхніх розслідувань Віталій Жуков вимагав від іншого фігуранта - Андрія Рогози - вирішення питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави про "помилкове внесення" до списку фіктивних фірм "Оптимумспецдеталі". Компанію було внесено до списку через підозрілі контракти з Харківським бронетанковим заводом - НАБУ проводило розслідування щодо закупівель цього заводу, а "Оптимумспецдеталь" продавала заводу танкові приціли. Журналісти стверджують, що А.Рогоза згодом отримав листа за підписом Г.Углави, в якому в переліку підозрілих компаній немає "Оптимумспецдеталі".

Автори розслідування порахували, що Харківський бронетанковий завод купував приціли з потрійною переплатою. Після викреслювання НАБУ компанії "Оптимумспецдеталь" зі списку завод продовжив купувати приціли, що завдало збитків оборонному бюджету ще на 13 млн грн.

12 березня в ДБР повідомили, що слідчі центрального апарату ДБР розпочали досудове розслідування за матеріалами журналістського розслідування під назвою "За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч. 4-5)".

Як написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook, розслідування триває за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Згодом у НАБУ заявили, що Управління внутрішнього контролю НАБУ ще до виходу останнього випуску програми "Наші гроші" про корупцію в державному концерні "Укроборонпром" розпочало службове розслідування за фактами можливих неправомірних дій працівників бюро, пов'язаних із фігурантами журналістського розслідування, наразі службове розслідування триває.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ