Події

Президент Естонії позбавила всіх звань колишнього військового, засудженого за шпигунство на користь РФ

Президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) позбавила всіх військових звань колишнього офіцера Сил оборони, засудженого за державну зраду і шпигунство на користь військової розвідки РФ.

Як повідомили в п'ятницю в прес-службі глави держави, Д.Метсавас позбавлений звань від прапорщика до майора, присвоєних йому з 1999 до 2015 року.

"Відповідно до закону про військову службу президент республіки може за пропозицією командувача Силами оборони позбавляти військових звань осіб, засуджених за злочини проти людяності і міжнародної безпеки або засуджених до довічного тюремного ув'язнення. Гарьюський (Harju) повітовий суд засудив Дениса Метсаваса до 15,5 років ув'язнення за державну зраду і передання іноземній державі внутрішньовідомчої інформації", - йдеться в підписаному в п'ятницю указі глави держави.

11 лютого Гарьюський повітовий суд засудив за шпигунство до тюремного ув'язнення 38-річного Дениса Метсаваса і його 65-річного батька Петра Воліна.

В ході погоджувального провадження Д.Метсавас засуджений на 15 років і 6 місяців, його батько до 6 років ув'язнення, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі суду.

Термін відбування покарання почався з моменту їх затримання у вересні минулого року.

Як зазначається в обвинувальному висновку, Д.Метсавас і П.Волін сприяли ГРУ Російської Федерації, збирали і передавали державні секретні відомості, засекречену іноземну інформацію і внутрішньовідомчі відомості. Д.Метсавас здійснював злочинну діяльність протягом більш ніж 10 років, П.Волін за часом наполовину менше, його роль в цій діяльності також була меншою, зокрема, він виконував роль зв'язкового.

Для передання інформації використовувалися як канали зв'язку, так і особисті зустрічі. За свою діяльність засуджені отримували плату.

Д.Метсавас і П.Волін - громадяни Естонії, отримали громадянство в 1990-ті роки в порядку натуралізації. Батько Д.Метсаваса пенсіонер, раніше працював в службі виконання покарань Естонії. У радянські роки працював у прикордонній службі СРСР.

Д.Метсавас мав доступ до проектів розвитку артилерії Естонії. У республіці його вважали прикладом успішної інтеграційної політики держави.

Після розкриття факту шпигунства міністерство оборони Естонії створило комісію з виявлення масштабу шкоди, завданої обвинуваченими у державній зраді і роботі на користь Головного розвідувального управління Генштабу РФ.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ