Події

У Великій Британії зафіксований другий в історії випадок лікування від ВІЛ

У Великій Британії зафіксований другий в історії випадок лікування дорослого пацієнта від ВІЛ після пересадки йому кісткового мозку від донора з рідкісною вродженою стійкістю до вірусу, пише у вівторок газета The Guardian.

Чоловік пройшов перевірку через майже три роки після пересадки кісткового мозку і через 18 місяців після завершення курсу антиретровірусної терапії. Високоточні тести не виявили слідів ВІЛ-інфекції.

Тим часом професор Равіндра Гупта, біолог і один з керівників експерименту, підкреслив, що поки рано говорити про повний успіх.

За даними газети, схожим чином у 2007 році був вилікуваний пацієнт з Німеччини, якому також пересадили кістковий мозок від донора з рідкісною генетичною мутацією, що забезпечує імунітет до ВІЛ. У цього пацієнта наразі не виявляються сліди інфекції.

Як зазначає The Guardian, більшість експертів вважають, що подібний метод лікування навряд чи стане універсальним, адже процедура дорога, складна і несе ризики, при цьому коло донорів невелике.

Крім того, фахівці поки не встановили, чи є генетична мутація у донорів єдиною підставою для успіху операції, або ж свою роль відіграє і протиборство клітин імунної системи донора і реципієнта.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ