Події

Глава КС підтримує якнайшвидше ухвалення нового закону про незаконне збагачення

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук виступає за якнайшвидше ухвалення нового закону, що регулює норму про незаконне збагачення, і зазначає, що він має ґрунтуватися на двох ключових моментах, яких не було в колишній нормі.

Журналістам у четвер у Києві С.Шевчук зазначив, що Конституційний Суд в ухваленні цього рішення не висловлювався категорично, а лише вказав на те, що норма, яка була сформульована, не відповідає Конституції, і ключовий момент, який має бути дотриманий - це принцип презумпції невинуватості.

За його словами, для того, щоб врегулювати цю ситуацію Верховній Раді слід якомога швидше ухвалити новий закон.

"Я знаю, що вже подано проект, і є попередні проекти, що дозволяють виписати склад злочину про незаконне збагачення, за умови дотримання Конституції. Зараз це, як я розумію, необхідно зробити депутатам", - сказав С.Шевчук.

Коментуючи подання президентом законопроекту, що регулює норму КК про незаконне збагачення, і конкретизуючи, яким чином має бути сформульована стаття КК, щоб вона відповідала Конституції, глава КС сказав: "Я можу просто назвати два основних моменти, на мій погляд: незаконність збагачення має доводити держава, і це має базуватися на доказах - не можна притягнути людину до відповідальності за відсутності доказів".

Він також уточнив, що суд не скасовував норми про незаконне збагачення як такі, і не скасував саму ідею притягнення до відповідальності за такі дії.

Водночас С.Шевчук пояснив, що після оприлюднення рішення КС про неконституційність ця норма втрачає чинність.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ