Події

Обвинувачення Замани в державній зраді і розвалі армії безпідставні і є передвиборчим піаром

Екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк вважає, що обвинувачення в державній зраді і розвалі армії, висунуті проти екс-начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани, є необґрунтованими, а також піаром перед виборами президента, заявляє про готовність свідчити в суді для "збалансованості процесу".

"Мій досвід співпраці із Заманою говорить про те, що ця людина не займалася розвалом армії. Йому було дуже не просто протидіяти проросійським міністрам оборони Лебедєву і Саламатіну, не кажучи про президента Януковича. Упевнений, саме їхніми руками створювалися умови для ослаблення армії – зокрема, через свідоме скорочення фінансування. Я вважаю, що обвинувачення є просто піаром перед виборами. і схоже, що життя і гідність Замани стали заручниками політичної гри. Він цього не заслуговує. Готовий свідчити у суді для збалансованості процесу", - написав О.Данилюк на своїй Facebook-сторінці у вівторок увечері.

Він розповів, що знає В.Заману з осені 2013 року - їхнє знайомство відбулося перед початком Революції Гідності.

"Майже одразу після початку Майдану ми зустрілися таємно, обговорили ризик залучення армії для розгону акцій протесту і міркували, як цього не допустити. Ми домовилися разом працювати, щоб цього уникнути. Активну роль у втягуванні армії відігравав міністр Лебедєв - проросійську орієнтацію якого ми добре розуміли. Він віддав наказ провести в армійських частинах обговорення ситуації в країні і звернутися до президента Януковича із закликом навести лад. Ми виробили механізм протидії, і я особисто був свідком дій Замани із недопущення виконання цього злочинного наказу. І саме його позиція не дозволила втягнути армію в протистояння з власним народом", - написав екс-міністр.

Він згадує, що тоді тиск тривав, і в січні 2014 р. В.Замана вирішив подати рапорт про відставку.

"Я його вмовив цього не робити, адже було зрозуміло, що йому швидко знайдуть заміну в особі безпринципної людини, яка виконуватиме будь-які накази. А доки Замана був на посаді, зберігався хоча б якийсь контроль за ситуацією. Володимир переступив через себе і погодився. І це врятувало ситуацію в останні дні Майдану, коли Янукович наказав виводити армію на Майдан, а Замана відмовився. Відмовився, незважаючи на погрози і тиск. Його звільнили і призначили заступником секретаря РНБО - навіть не питаючи його згоди - щоб не дозволити відступити з опозиційною позицією", - написав О.Данилюк.

Екс-глава Мінфіну також зазначив, що після революції В.Замана був призначений уповноваженим Верховної Ради.

"Почалася агресія Росії. Я пам'ятаю було зібрано групу фахівців з проблематики Криму - ми сиділи на військовій частині аеропорту Бориспіль - але нашу місію скасували. Коли почалася пряма агресія, Замана не зміг отримати накази головнокомандувача із залучення підрозділів. Наказів від головнокомандувача не надходило. Питання, як можна було кинути армію в такий важливий момент?", - написав О.Данилюк.

В.Замана раніше обіймав посаду командувача Військово-Морських сил ЗСУ, а також начальника Генерального штабу ЗСУ (18 лютого 2012 - 19 лютого 2014 року). У день звільнення його з посади начгенштабу на той час ще президент України Віктор Янукович своїм указом призначив його заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

22 лютого того ж року Верховна Рада призначила В.Заману уповноваженим з контролю за діяльністю Міноборони України. Обіймав він цю посаду до червня 2014 року.

25 лютого 2019 р. правоохоронці затримали В.Заману і повідомили його про підозру у вчиненні державної зради. "Розслідування...завершилося оголошенням підозри колишньому начальнику Генштабу...Заману підозрюють у скоєнні злочину за ч.1 ст. 111 "держзрада", - сказав на брифінгу в Генеральній прокуратурі України в понеділок головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

У ніч на вівторок, 26 лютого, Печерський районний суд Києва прийняв рішення заарештувати В.Заману терміном до 27 березня 2019 роки без альтернативи застави.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ