Події

У Криму незаконно утримують 34 українців, у РФ - 35 політв'язнів і 24 військовополонених моряків

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова повідомила, що в окупованому Росією Криму незаконно утримують 34 громадян України, на території Росії - 35 українців і 24 військовополонених українських моряків, захоплених у Керченській протоці в 2018 році.

Як повідомляє Л.Денісова у вівторок на сторінці в соцмережі Facebook, на міністерській панельній дискусії про порушення прав людини українських військовополонених і політичних заручників РФ вона розповіла, що внаслідок військових дій, які тривають вже 5 років, 10 тис. осіб були вбиті і 24 тис. - поранені.

"34 громадян України незаконно утримують у пенітенціарних установах на території тимчасово окупованого Криму, і 35 - на території Росії. Багатьом з них не надається медична допомога і належні умови утримання", - повідомила український омбудсмен.

Вона нагадала, що 20-річний політв'язень Павло Гриб перебуває у надкритичному стані і потребує лікарського втручання, а Едем Бекіров - інвалід I-ї групи, потребує щоденного медичного догляду. "Місце перебування Володимира Балуха досі залишається невідомим", - додала вона.

"Ще раз нагадала про 24 українських моряків, яких захопили та тримають в ув'язненні в Росії у порушення Конвенції ООН з морського права", - заявила Людмила Денісова.

Вона наголосила, що трьох моряків під час захоплення російською стороною було поранено, і їм потрібне термінове лікування.

Уповноважений Ради з прав людини закликала продовжити тиск на РФ до безумовного звільнення військовополонених. І підтвердила готовність України до будь-якого обміну громадян РФ, заарештованих на території, підконтрольній українському уряду, на громадян України, яких утримують на території Росії і тимчасово окупованого Криму.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ