Події

Країни ЄС на скликаному РФ засіданні РБ ООН щодо Донбасу закликали Москву припинити підживлювати конфлікт

Країни-члени Євросоюзу напередодні скликаного з ініціативи Росії засідання Ради безпеки ООН щодо конфлікту на Донбасі виступили зі спільною заявою на підтримку незалежності та територіальної цілісності України, а також закликали РФ припинити підживлювати цей конфлікт.

"Ми, як держави-члени Європейського Союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в заяві, яку перед початком засідання Радбезу ООН у вівторок зачитав від імені Великобританії, Франції, Німеччини, Бельгії та Польщі, Італії, Нідерландів і Швеції заступник постпреда Великобританії в ООН Джонатан Ален.

"Ми закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку збройним формуванням, і ми як і раніше глибоко стурбовані інформацією про присутність російської військової техніки і персоналу в районах, які нині не перебувають під контролем уряду України", - йдеться в документі.

Країни-члени ЄС також рішуче засудили загрози і обмеження для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що зберігаються, і які відбуваються переважно в непідконтрольних українській стороні районах Донбасу.

"Спеціальна моніторингова місія повинна мати безпечний, надійний, безумовний і безперешкодний доступ по всій Україні", - підкреслюється в заяві.

Крім цього, ці держави закликали український уряд продовжувати реалізацію реформ, запевнивши, що будуть продовжувати підтримувати владу України на цьому шляху, як на двосторонній основі, так і через ЄС, і в інших міжнародних інститутах.

Згодом, уже в ході засідання Радбезу ООН, представники країн-членів ЄС, що взяли участь в ньому, озвучували викладені в цій заяві тези, доповнюючи їх констатацією невиконання Росією взятих на себе зобов'язань у рамках Мінських домовленостей.

Зокрема, дипломати констатували недотримання Росією угоди про припинення вогню на Донбасі, блокування в рамках Тристоронньої контактної групи питання про звільнення незаконно утримуваних, засуджених і заарештованих Росією громадян України та проведення в порушення угод нелегітимних "виборів" в окремих районах Донецької і Луганської областей.

"Росія може використовувати свій значний вплив на підтримуваних нею сепаратистів, щоб спонукати їх виконувати свої мінські зобов'язання. Замість цього Росія розпалює конфлікт, поставляючи зброю і особовий склад збройних формувань", - сказав під час засідання Дж.Ален.

Він зазначив, що агресія РФ проти України не обмежується Донбасом і Кримом, оскільки Росія намагається зруйнувати Україну при першій-ліпшій можливості.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ