Події

Вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ

Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі вручив предстоятелю Православної церкви України (ПЦУ) митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ.

Трансляцію урочистої церемонії здійснювали українські телеканали.

На церемонії вручення присутня українська делегація на чолі з президентом України Петром Порошенком.

"Автокефалію Православної церкви України проголошено. Томос - вручено!" - написав митрополит Олександр Драбинко, який перейшов з УПЦ (МП) до ПЦУ. Він також перебуває на церемонії вручення в Стамбулі.

Як повідомлялося, П.Порошенко 17 квітня 2018 року повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос, який надає автокефалію єдиній помісній Православній церкві в Україні та закликав Верховну Раду підтримати його ініціативу. Український парламент 19 квітня ухвалив відповідне звернення до Вселенського патріарха.

П.Порошенко і патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі 3 листопада 2018 року підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Києвом і Константинопольським патріархатом щодо створення Помісної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Крім того, згідно з документом, у Києві буде зареєстровано місію Вселенського патріарха - фактично посольство, яке представлятиме патріархію і сприятиме зв'язкам незалежної ПЦУ із Вселенським православ'ям.

18 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій. Відповідно до закону Андріївська церква є об'єктом культурної спадщини та пам'яткою архітектури й залишається в державній власності.

Об'єднавчий православний собор, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики та миряни, котрі представляли три православні церкви: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву (Московського патріархату) 15 грудня 2018 року затвердив статут Православної церкви України й обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

17 грудня новостворену ПЦУ фактично визнав Ватикан: того дня офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної Української церкви. Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української церкви та її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб'єктності.

Того самого дня митрополит Київський і всієї України заявив, що на формування керівних органів ПЦУ після отримання томосу знадобиться "один-два місяці": "Першим рішенням, звісно, ми маємо сформувати відповідні керівні органи... Я вважаю, що після отримання томосу - це різдвяний цикл, багато свят припадає, але протягом місяця-двох ми сформуємо ці керівні органи єдиної церкви й надалі працюватимемо на розвиток цієї єдиної церкви".

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ