Події

Призначати єпископів і засновувати парафії за межами України ПЦУ не може – текст Томосу, оприлюднений послом у Туреччині

Патріарший і синодальний Томос надання автокефального церковного устрою Православній церкві України (ПЦУ) передбачає, що кафедра автокефальної ПЦУ перебуватиме в місті Київ, Церква не може ставити єпископів і засновувати парафії за межами країни.

"Підписаним цим патріаршим і синодальним Томосом ми визнаємо і проголошуємо встановлену в межах території України, автокефальну Церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її як сестру ..., як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави", - йдеться в перекладі українською тексту Томосу, який оприлюднив у своєму акаунті в Твіттері посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

У документі також зазначено, що нинішні парафії ПЦУ відтепер підпорядковуються Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в діаспорі, оскільки "юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української держави".

ПЦУ отримує привілеї і всі суверенні права, що належать автокефальній церковній владі. Те, що стосується внутрішнього церковного управління, розглядається, судиться і визначається виключно митрополитом Київським і всієї України і Священним Синодом.

"Автокефальна Церква України визнає главою Святійший Апостольський і Вселенський Патріарший Престол... Митрополит Київський і всієї України, як і архієреї Святої Церкви України, обираються відтепер згідно з положеннями божественних та священних канонів і згідно з відповідними положеннями Статуту, які мають у всьому обов'язково відповідати положенням цього патріаршого і синодального Томосу", - зазначено в документі.

Томос також передбачає, що для вирішення "значних питань церковного, догматичного або канонічного характеру митрополиту Київському і всієї України слід від імені Священного Синоду ПЦУ звертатися до Вселенського Престолу.

"Наша свята Христова Велика церква благословляє і проголошує Православну Церкву України Автокефальною", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, в патріаршому храмі святого Георгія в Стамбулі підписав Томос про автокефалію ПЦУ.

Радник президента України Ростислав Павленко, що перебуває в Стамбулі, повідомив, що незабаром буде офіційний переклад Томосу українською мовою. "Томос був зачитаний грецькою мовою з амвона. Офіційний переклад – дуже скоро... Завтра – вручення", - написав Р.Павленко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ