Події

РФ остаточно відмовилася від відеоконференції 29 грудня щодо звільнення заручників - І.Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко заявляє про остаточну відмову російської сторони від проведення 29 грудня відеоконференції для обговорення питання звільнення заручників, а також критикує координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ посла Тоні Фріша за його пасивну позицію.

"Росіяни та їхні маріонетки з ОРДЛО остаточно відмовилися від проведення відеоконференції гуманітарної підгрупи 29 грудня для узгодження звільнення заручників. Змушена констатувати і пасивну позицію координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

У зв'язку з цим вона звернулася з ініціативою до ТКГ негайно провести спільне засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи "з одного питання - звільнення заручників". "Щоб у присутності Євгена Марчука (уповноважений представник України в ТКГ - ІФ), Мартіна Зайдіка (спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ - ІФ) і Бориса Гризлова (представника РФ у ТКГ - ІФ) пройтися по кожному прізвищу в усіх можливих списках і таки розблокувати звільнення утримуваних", - сказала І.Геращенко.

За її словами, представники РФ так і не дали жодної відповіді на пропозицію передати їхньому консулу засуджених громадян РФ в обмін на політв'язнів Кремля. Так само РФ не відповіла на ці пропозиції ні за дипломатичними каналами, ні на запити українського омбудсмена Людмили Денісової, зазначила перший віце-спікер.

"Натомість бойовики продовжують вставляти у свої вимоги - списки звільнення росіян (сьогодні в списках ОРДЛО подають уже 26 громадян РФ), беркутівців, причетних до терактів в Одесі і Харкові. На цей час ОРДЛО підтвердили утримання всього 23 українців. А від нас вимагають звільнити 196. І це у них називається "обмін усіх встановлених на всіх встановлених", - заявила вона.

При цьому політик наголосила, що українській стороні вже кілька років не дають відповіді щодо утримання в окупованому Донецьку та Луганську понад 70 громадян України. За словами І.Геращенко, РФ також категорично не погоджується передати політв'язнів Кремля.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ