Події

Закон про перейменування УПЦ (МП) набув чинності

 Закон, який зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) в своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви (РПЦ), опублікований у №248 офіційного парламентського видання "Голос України" і набув чинності.

Цей закон Верховна Рада ухвалила 20 грудня, його підтримали 240 народних депутатів.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

В УПЦ (МП) звернулися до президента України П.Порошенка з проханням застосувати право вето до цього закону, оскільки вважають "закон антиконституційним і мають намір захищати свої права всіма законними способами. П.Порошенко підписав акт 22 грудня.

Після набуття чинності законом центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері релігії, має здійснити релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, регульовані цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

Раніше народні депутати з фракції "Опозиційний блок" заявили про намір звернутися до Генеральної прокуратури і до Конституційного Суду України з огляду на порушення під час ухвалення парламентом законопроекту (№5309).

Крім того, в УПЦ (МП) також заявили про намір оскаржити закон у Конституційному Суді. "Ми маємо намір захищати свої права всіма законними способами. Ми направили звернення до президента України - застосувати право вето, але, як ми бачимо, він таким правом не скористався... Оскільки має місце порушення конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного Суду", - наводить слова керівника юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрея Олександра Бахова сайт синодального інформаційно-просвітницького відділу церкви.

О.Бахов також заявив, що "після набуття чинності цього закону та початок його реалізації на практиці, дасть нам більш широке розуміння правозахисних дій".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ