Події

ВР законодавчо закріпила право навчальних закладів здавати в оренду приміщення під столові та інші соціально-побутові об'єкти

Верховна Рада законодавчо врегулювала можливість освітніх закладів здавати в оренду приміщення для надання соціально-побутових послуг учасникам навчального процесу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№9425) про внесення змін до ст. 80 закону "Про освіту" за основу та в цілому підтримали 238 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Згідно з ухваленими змінами до закону, як раніше, об'єкти і майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації або використанню за освітнім призначенням.

Однак тепер закон встановлює, що освітні заклади можуть здавати свої об'єкти і майно в оренду для надання послуг, які не можуть забезпечити самі і які пов'язані з забезпеченням навчального процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, з січня 2018 року регіональні відділення Фонду державного майна України (ФДМ) почали відмовляти суб'єктам підприємницької діяльності в укладанні та переукладання договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів їдалень, буфетів та інших соціально-побутових об'єктів, зазначаючи, що вони не відповідають освітнім призначенням.

Відділення ФДМ посилаються на розпорядження ч. 4 ст. 80 закону "Про освіту" від вересня 2017 року і враховують висновки Верховного Суду в постанові від січня 2018 року.

"Унаслідок цього суб'єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги громадського харчування, відмовлено в укладенні або в продовженні дії договорів оренди, що позбавило співробітників і студентів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу", - йдеться в супровідному документі.

Закон набуде чинності наступного дня після його оприлюднення.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ