Події

Апеляції на арешт п'ятьох українських військових моряків розгляне суд у Криму

Верховний суд Криму в середу планує розглянути апеляційні скарги адвокатів на арешт п'яти військових моряків з кораблів ВМС України, затриманих російськими прикордонниками біля Керченської протоки в Чорному морі.

"Розгляд апеляційних скарг на рішення Київського районного суду Сімферополя призначено на 10:00 мск", - сказав "Інтерфаксу" представник інстанції.

Йдеться про апеляції на арешт до 25 січня 2019 року громадян України Володимира Варимеза, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Юрія Будзила і Віктора Беспальченка.

Очікується, що буде організовано відеозв'язок з українцями, які перебувають у слідчому ізоляторі «Лефортово» в Москві.

Захист просить звільнити своїх клієнтів з-під варти.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили поблизу Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Українські судна прямували з Одеси до Маріуполя. Після захоплення буксир і катери відконвоювали в Керч.

24 українця, що знаходилися на захоплених суднах ВМС ЗСУ, були арештовані за рішенням судів Сімферополя і Керчі (окупованого Росією Криму) до 25 січня 2019 року.

Пізніше військовополонені моряки були етаповані в Москву в СІЗО «Лефортово», а троє поранених під час обстрілу суден російськими силовиками -в медблок слідчого ізолятора «Матросская тишина».

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Українські моряки на допитах у ФСБ РФ відмовляються давати свідчення і підкреслюють, що є військовополоненими.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ