Події

Православна церква України формуватиме всі управлінські органи після отримання Томосу

 Новообраний предстоятель Православної церкви митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що до отримання Томосу церква не ухвалюватиме вагомих рішень.

"Томос - той документ, який нас оформить юридично як автокефальну, незалежну церкву. Після цього документа ми сформуємо всі відповідні органи, які будуть керувати і брати участь у розвитку цієї церкви", - заявив митрополит Єпіфаній в коментарі журналістам у неділю після служіння Літургії в Михайлівському Золотоверхому соборі Києва.

На запитання журналістів, як нова українська церква взаємодіятиме з представниками Московського патріархату, митрополит Київський і всієї України зазначив: "Я вже зробив звернення. І сказав, що ми готові прийняти їх із братньою любов'ю, взаємною повагою, забути всі образи, які були досі".

"Якщо ми цього не забудемо, то не зможемо перевернути цю сторінку і писати вже нову історію УПЦ... Нам слід зробити ще дуже багато роботи щодо нашої єдності. Спершу ми маємо засвідчити нашу єдність, щоб серед нас панував мир і злагода. Коли це побачать інші, я вірю, що вони прийдуть до нас і ми разом будуватимемо Українську православну церкву", - додав предстоятель Православної церкви України.

Як повідомлялося, в суботу, 15 грудня, президент України Петро Порошенко на Софійській площі оголосив про створення Української помісної православної автокефальної церкви.

В об'єднавчому Соборі взяли участь церковні ієрархи, священики і миряни, які представляли три православні церкви: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву (Московського патріархату). "Перші дві церкви взяли участь у соборі на рівні своїх архієрейських соборів, остання (УПЦ МП) була представлена окремими представниками єпископату, кліру і мирян", - йшлося в повідомленні на сайті УПЦ (КП).

Предстоятелем помісної автокефальної православної церкви в Україні був обраний Єпіфаній (Думенко). Виступаючи перед присутніми на Софійській площі людьми, новообраний митрополит Київський і всієї України закликав усіх приєднуватися до новоствореної церкви.

"Я хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірян у новостворену єдину Українську Православну Церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх. Ми закликаємо до об'єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній єдиній помісній Православній Церкві", - сказав предстоятель Православної церкви України.

Вселенський Патріарх Варфоломій привітав і благословив митрополита Єпіфанія.

Також, як повідомив прес-секретар УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), Вселенський Патріарх запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Єпіфанія на вручення Томосу в Стамбул 6 січня 2019 р.

"Вселенський патріарх Варфоломій запросив його блаженство Єпіфанія для спільного служіння Божественної літургії на Фанарі на великому святі Богоявлення і надання йому Томосу створення нової сестринського Автокефальної церкви", – йдеться в оприлюдненому Е.Зорею комюніке на сторінці в Фейсбуці в суботу ввечері.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ