Події

У Палату представників Конгресу США представлено резолюцію, яка засуджує агресію РФ в Керченській протоці

У Палату представників Конгресу США представлено двопартійну резолюцію, раніше схвалену Сенатом, яка засуджує агресію РФ у Керченській протоці, повідомили в посольстві України в США.

"Голова і Співголова Комітету у закордонних справах Палати представників Ед Ройс і Еліот Енгель представили проект резолюції, яка засуджує напад РФ на кораблі ВМС України в Керченській протоці як такий, що порушує обов'язкові до виконання міжнародні норми і домовленості", - йдеться в повідомленні на сторінці посольства в Фейсбук у понеділок увечері.

Документ закликає Росію негайно повернути судна та їх екіпаж Києву, припинити порушувати суверенітет України і чинити перешкоди українському судноплавству через Керченську протоку, "яке має на це право відповідно до міжнародних норм і домовленостей".

"У резолюції підтверджується прихильність США надавати українському народові політичну, економічну і допомогу з безпеки, необхідну для забезпечення його незалежності, демократичного розвитку і процвітання", - уточнили українські дипломати.

Крім того зазначається, що окремо міститься заклик до президента США, а також союзників і партнерів Вашингтона змусити Росію відповісти за триваючу агресію проти України.

У документі також відзначаються багаторазові порушення Росією міжнародних норм і домовленостей шляхом триваючої агресії проти України, систематичне недотримання російською стороною Мінських домовленостей, а також посилення агресії РФ до України, зокрема через мілітаризацію Азовського моря і блокування Керченської протоки всупереч міжнародному праву і договорам.

Як повідомлялося, 29 листопада Сенат одноголосно схвалив резолюцію, яка засуджує "провокаційні дії" Росії проти України, запропоновану республіканцем Роном Джонсом і демократом Крісом Мерфі.

"Сьогодні Сенат вжив заходів і направив чіткий сигнал Путіну, що ми не будемо терпіти агресію його уряду проти України в Азовському морі. Ми рішуче засуджуємо будь-які військові дії Росії, спрямовані на односторонню зміну міжнародних правил", - заявив К.Мерфі.

25 листопада російські прикордонники із застосуванням зброї затримали поблизу Керченської протоки буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя на Азовське море. Судна відконвоювали в Керч.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ